Wina białe – na jakie okazje?
Żywność

Wina białe – na jakie okazje?

Planując kolacje z winem, często zastanawiamy się, jaki rodzaj będzie odpowiedni. Niestety czasami popełniamy błąd i podając na kolacji owoce może serwujemy do nich wina białe.

Wina białe – na jakie okazje?

Planując kolacje z winem, często zastanawiamy się, jaki rodzaj będzie odpowiedni. Niestety czasami popełniamy błąd i podając na kolacji owoce może serwujemy do nich wina białe. Brak wiedzy na ten temat może skończyć się niestrawnością, brakiem smaku potrawy lub nawet poczuciem lekkiego wstydu przed znajomymi. Do jakich potraf pasuje białe wino? I jak je podawać? Przeczytaj i sprawdź.

Do jakich potraw

Białe wino dedykowane jest do podawania do potraw lekkich. Do tłustszych i cięższych zaleca się czerwone wino. Białe wytrawne podajemy najczęściej do kolacji, obiadów. Natomiast słodkie i półsłodkie do deserów. Jednak należy pamiętać, że to smak potrawy decyduje o rodzaju wina. Więc jeśli na obiad podajesz lekkie mięso z nutą słodyczy – słodkie wino jest jak najbardziej dobrym pomysłem.

Bez względu na porę dnia i rodzaj wydarzenia wina białe pasować będą do potraw takich jak:

  • Ryby,
  • Drób,
  • Owoce morza,
  • Sery,
  • Grzyby,
  • Wędliny,
  • Pasztety,
  • Wątróbki (lub inne podroby).

Temperatura serwowania białego wina

By w stu procentach wydobyć z wina białego pełnię smaku należy serwować je w odpowiedniej temperaturze. Półwytrawne białe wino, lekko wytrawne oraz wytrawne podajemy w temperaturze około 11 stopni Celsjusza. Natomiast wina białe słodkie czy półsłodkie w nieco chłodniejszej wartości około 8 stopni Celsjusza. Smak wina i temperatura to bardzo istotne połączenie, ponieważ wyraźnie słodki smak może zabić smak potrawy, dlatego podając je bardziej schłodzone zachowujemy harmonię.

Odpowiednie szkło do wina białego

Serwowanie białego wina w odpowiednich kieliszkach to kolejna ważna kwestia. Powinno się je podawać w nieco wyższych i smuklejszych kieliszkach, niż tych, w których podaje się wino czerwone.

Nie do sosów i zup

Sos z potrawy decyduje o wyborze wina. Ponadto nie powinno się podawać wina do zup, jajek, szpinaku, karczochów, czekolady oraz potraw z octem.

Białe wino z białych winogron?

Proces produkcji białego wina różni się tym, że do jego powstania wykorzystuje się bezbarwny miąższ białych i czerwonych winogron. Natomiast do produkcji wina czerwonego dodaje się również skórki owoców. To właśnie one nadają czerwonego koloru. Wyeliminowanie ich oznacza, że produkujemy białe wino. Najpopularniejsze białe wino powstaje w Niemczech. Słynny niemiecki Riesling zachwyca podniebienia koneserów win na całym świecie. Jednak i Polska w tym temacie ma coś do powiedzenia. Posiadamy, bowiem nasz rodzimy szczep Jutrzenka, z którego powstaje równie smacznie polskie wino.