W każdej restauracji po posiłku można napić się kawy. Znacznie jednak potrafi się ona od siebie różnić. Za barem znajdują się te same szyldy reklamowe marek produkujących najlepsze kawy na świecie, na przykład Jacobs, jednakże w każdym miejscu kawa smakuje zupełnie inaczej. Skąd takie dysproporcje i od czego zależy podanie dobrej kawy?
Istnieje kilka bardzo podstawowych zasad, które mają jednak największy wpływ na smak kawy. Każdy restaurator powinien zdawać sobie z nich sprawę i przestrzegać ich bezwzględnie. Dzięki temu, jego kawa z pewnością zostanie doceniona.
- Przede wszystkim, zawsze należy kupować kawę wysokiej jakości. Powinna być ona szczelnie zamknięta i nie może ona wietrzeć. Wówczas traci ona cały swój aromat.
- Kawa powinna być zawsze mielona na świeżo przed jej zaparzeniem. Jedynie wówczas uzyska ona najlepszy aromat. Ziarna nie powinny być jednak zmielone zbyt drobno. Każdy barista ma swój ulubiony stopień zmielenia kawy.
- Do jej parzenia koniecznie należy wybierać ekspresy ciśnieniowe wysokiej jakości, najlepiej te łyżkowe. Oczywiście są one bardzo drogie, ale dzięki nim można parzyć najlepszą kawę w mieście.
- Ekspres powinien być codziennie bardzo starannie myty i odświeżany. Poza tym, powinien być on również regularnie odkamieniany i serwisowany. Warto o tym pamiętać i dbać o to.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważne jest również samo podanie kawy. Warto zakupić odpowiednie naczynia do tego celu. Nie wystarczą same filiżanki. W innych szklankach podaje się przecież latte, a w innych kawę mrożoną. Zwykła kawa czarna lub cappuccino można podać oczywiście w ładnej filiżance. Nie można zapominać też o małych filiżaneczkach do espresso.
Filiżanka zawsze powinna być odpowiednio podgrzana. Wówczas kawa nie traci szybko swojej temperatury. Mleko również powinno zostać spienione we właściwy sposób. Ważne, aby do kawy podać zawsze małą łyżeczkę, a także cukier. Najlepiej, żeby był to zarówno cukier biały, jak i na przykład brązowy. Wielu restauratorów podaje również malutkie, firmowe ciasteczko, jako skromny upominek. Jest to doskonały pomysł. Takie ciasteczko jest mniejsze od deseru, na który wiele osób nie ma już miejsca ani ochoty, a idealnie osłodzi pyszną, ciepłą kawę.
Żaden restaurator nie powinien zapominać o dobrej kawie. Nie wystarczy jedynie dobra marka i wysokiej jakości ziarna. Koniecznie trzeba również wybrać odpowiednią kombinację. Najczęściej łączy się ze sobą Arabicę oraz Robustę. Obie kawy smakują jednak zupełnie inaczej. Ważna jest ich odpowiednia proporcja. Trzeba pamiętać o tym, że Arabica jest znacznie bardziej czekoladowa i kwaskowa w swoim smaku. Robusta zaś idealnie ją równoważy, ponieważ jest po prostu bardziej gorzka. Zawiera również znacznie więcej kofeiny. Najlepsi bariści posiadają swoje idealne proporcje, które opracowali przez lata prób i doświadczeń. Oni doskonale wiedzą, jak mieszać różne gatunki kaw, aby uzyskać smak idealny. Bardzo ważne jest więc odpowiednie przeszkolenie całej obsługi, która kawę będzie parzyła. Każdy powinien znać obsługę ekspresu i jego konserwacji.
Oczywiście trzeba pamiętać o niskich kosztach, dlatego najlepiej zamawiać kawę w hurtowni spożywczej. Pozwala to na duży wybór kawy, szybką dostawę i dobrą cenę.