Szybkowar, czyli niezbędny element wyposażenia każdej nowoczesnej kuchni
Blog

Szybkowar, czyli niezbędny element wyposażenia każdej nowoczesnej kuchni

Na rynku gastronomicznym istnieje wiele ciekawych gadżetów, które z powodzeniem pomogą nam przygotować szybki i pyszny posiłek. Jednym z nich jest szybkowar. Jego praca polega na wzroście ciśnienia w środku, a co za tym idzie także temperatury. Dzięki temu znacznie szybciej dochodzi do wrzenia wody. Proces ten umożliwia o wiele szybsze wykonanie ulubionego dania, niż podczas gotowania w tradycyjnym garnku.

Jak wybrać szybkowar, który sprosta naszym oczekiwaniom?

Aby kupione przez nas urządzenie przyniosło nam zadowolenie podczas użytkowania, należy wiedzieć czym kierować się przy jego wyborze. Pod uwagę należy wziąć:

  • Materiał wykonania

Mamy tutaj do wyboru aluminium lub stal nierdzewną. Szybkowary ze stali nierdzewnej są o wiele bardziej wytrzymałe pod względem zarysowań czy wgnieceń niż ich aluminiowe wersje. Te drugie zaś szybciej się nagrzewają, jednakże podczas gotowania można spodziewać się niepożądanego posmaku, spowodowanego przez substancje, które wydziela aluminium pod wpływem temperatury.

  • Sposób używania

Istnieją klasyczne oraz elektryczne szybkowary. Wersje klasyczne charakteryzują się prostotą w swej budowie, a także niższą ceną. Aby w nich gotować potrzebna jest jeszcze kuchenka. Niektóre modele sprawdzą się na każdej z nich, lecz można spotkać również takie, które są przeznaczone wyłącznie na gazową czy indukcyjną. Elektryczne odpowiedniki natomiast, są urządzeniami wolnostojącymi i nie potrzebują kuchenki do działania. Mogą posiadać dodatkowe funkcje takie jak: automatyczne wyłączenie, wskaźnik pomiaru ciśnienia czy zabezpieczenie przed otwarciem pokrywy w trakcie gotowania.

  • Pojemność

Wielkość szybkowarów dostępnych na rynku jest bardzo zróżnicowana. Waha się ona bowiem od 2.5 do nawet 8 litrów. Sami musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, który litraż będzie dla nas optymalny.

Szybkowar możemy nabyć w wielu elektro – marketach czy sklepach z asortymentem do kuchni i dla kucharzy (np. Recucina).

Bezpieczeństwo podczas pracy z szybkowarem

Jako iż urządzenia te działają w oparciu o wzrost ciśnienia i temperatury, musimy wziąć pod uwagę to, że ich niewłaściwe używanie może doprowadzić do poparzenia czy nawet eksplozji. W kwestii bezpieczeństwa ważna jest funkcja blokady pokrywy podczas gotowania. Dzięki niej pokrywa nie otworzy się samoczynnie, a gorąca para nie zada obrażeń naszej skórze, jeśli będziemy w pobliżu. Równie ważny jest zawór bezpieczeństwa, który najczęściej znajduje się na pokrywie szybkowaru. Odprowadza on nadmiar pary z jego wnętrza, zapobiegając w ten sposobów wybuchowi.

Czy warto kupić szybkowar?

Oczywiście, że tak! Wydając pieniądze na tego typu urządzenie zaoszczędzimy ogrom czasu, podczas przygotowywania nawet najbardziej czasochłonnych potraw. Oprócz tej najważniejszej cechy, wiele szybkowarów posiada bardzo atrakcyjny wygląd, więc mogą stanowić ciekawą ozdobę naszej kuchni.