Styl angielski w cukiernictwie
Żywność

Styl angielski w cukiernictwie

W cukiernictwie równie ważny jak smak jest wygląd przygotowanych tortów i innych smakołyków. Mistrzostwo w tym zakresie osiągnęli Brytyjczycy, który pochwalić się mogą swoim własnym stylem angielskim w cukiernictwie. Jest on bardzo modny i szeroko stosowany w cukierniach na całym świecie. Skąd bierze się tak duża jego popularność?

Styl angielski w cukiernictwie – jak go rozpoznać? 

Tort w stylu angielskim ma za zadanie przykuwać uwagę swoim wyglądem. Jest on każdorazowo pokryty słodkim lukrem, na bazie którego powstają niesamowite wzory, kształty, figury i napisy. Zaletą zewnętrznej masy cukrowej jest jej plastyczność, można więc na jej podstawie stworzyć najbardziej spektakularne dekoracje. Zewnętrzną warstwę wykonać można z różnych materiałów, takich jak kremówka, lukier królewski, marcepan, pasta gumowa czy czekolada. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się także jadalne tusze do drukarek spożywczych, dzięki którym można na torcie umieszczać zdjęcia i nadruki. To, jaki efekt wizualny zostanie osiągnięty, zależy od samego cukiernika – tort może być pokryty klasyczną warstwą, na której znajdzie się cukier puder, czekolada bądź błyszcząca glazura. Wiele tortów zawiera jednak dodatkowe elementy jak kwiaty, często wykonane z marcepanu. Ozdoby umieszczone na ciastach powinny być wykonane z jadalnego materiału bądź z tworzyw sztucznych bezpiecznych dla żywności. Jeśli chcesz poznać szerzej ozdoby i elementy stylu angielskiej, oglądnij je w sklepie Pastry Creation w tej kategorii: Tort w stylu angielskim – znajdziesz w nim sporo różnych elementów dekoracyjnych.

Historia rozwoju stylu angielskiego w tortach 

Styl angielski ma wielowiekową tradycję. Jego początki sięgają panowania Henryka VIII z dynastii Tudorów. Wytworzyła się wówczas tradycja przygotowywania słodkich i ładnie udekorowanych ciast, które stanowiły wyraz wdzięczności dla arystokratycznych gospodarzy za organizację bankietów, balów i spotkań. Nadworni cukiernicy eksperymentowali i przygotowywali różne dekoracje, które zachwycały i przykuwały wzrok. Nic dziwnego, że rozkwit cukiernictwa trwał również za panowania Elżbiety I, która była miłośniczą egzotycznego jedzenia, sprowadzanego z różnych części imperium. Przełom przyniósł jednak powrót Karola II z Francji, w celu objęcia tronu. Przywiózł on ze sobą swoich ulubionych francuskich cukierników, a ci zaczęli polewać popularne wówczas bułeczki migdałowe warstwą cukru. Trend na tworzenie wymyślnych dekoracji zaczął z czasem rozpowszechniać się w całej Europie.

Tort angielski – niekwestionowany lider w cukiernictwie

Tort w stylu angielskim stał się na tyle popularny, że spotkać się z nim można w cukierniach na całym świecie. Dziedzina dekorowania tortów w stylu angielskim zyskała nawet swoją nazwę – sugarcrafting. Dekorowanie tortów stało się wyzwaniem wręcz artystycznym, zwłaszcza, że w tworzeniu niezapomnianych ozdób pomaga nowoczesna technologia. Na świecie odbywa się wiele konkursów mających na celu wyłowienie najzdolniejszych cukierników i zaskoczenie publiczności. Niektóre dekoracje są tak zachwycające, że aż szkoda niszczyć tort w celu konsumpcji!