Sól himalajska
Żywność

Sól himalajska

Sól himalajska, zwana najzdrowszą solą na świecie, pochodzi pierwotnie z Pakistanu, gdzie znajduje szerokie zastosowanie. Zawiera aż 84 minerały, które warto wprowadzać do organizmu w celu poprawienia jego funkcjonowania. To właśnie o tej soli mawia się, że zdrowie poprawia, zamiast je osłabiać, tak jak jest w przypadku, gdy nadużywamy tradycyjnej białej soli kuchennej.

Sól himalajska ma różowe zabarwienie i ma postać gruboziarnistych kryształków. Wydobywa się ją z pasm Himalajów zlokalizowanych głównie w Pakistanie. Z miejsca, gdzie przed milionami lat znajdował się ocean, którego słoną wodę wysuszyło słońce. W ten sposób powstały drogocenne kryształy. Swój różowy kolor sól himalajska zawdzięcza dużej zawartości minerałów. Z powodzeniem poleca się zastąpić naszą tradycyjną sól białą, bo sól himalajska jest najzdrowszym tego typu produktem na Świecie.

Sól himalajska – zawartość minerałów

Kupując opakowanie soli himalajskiej mamy pewność, że w środku znajduje się nieprzetwarzana chemicznie zawartość, wzbogacona o takie substancje, jak: magnez, sód, siarkę, miedź, a także cynk, żelazo i wapń oraz chrom, fosfor, selen.

Sól himalajska – właściwości zdrowotne

Sól himalajska jest nieoceniona, gdy walczymy z dolegliwościami jelitowymi oraz wtedy, gdy zależy nam na obniżeniu ciśnienia krwi. Stosując sól himalajską, łatwiej pozbędziemy się również cellulitu oraz wspomożemy nasz organizm w procesie naturalnego oczyszczania. Potrawy solone solą himalajską pozwalają wzmocnić naszą odporność, a także poprawić stan naszej skóry (sól himalajska poprawia nawilżenie). Fanki naturalnych peelingów do ciała używają soli himalajskiej do złuszczania naskórka. Zabieg wcierania kryształków soli himalajskiej w skórę specjalną rękawicą pozwoli na przyspieszenie regeneracji skóry, a także na usunięcie toksyn z jej wierzchnich warstw. Nie bez powodu sól himalajska jest jednym ze składników kosmetyków dostępnych w najlepszych drogeriach. Sól himalajska dobrze sprawdzi się również jako płukanka na gardło. Dlatego chętnie stosuje się ją jako dodatek do wody, którą płucze się jamę ustną i gardła przy przeziębieniach oraz regularnie w przypadku astmy (jako inhalator).

Sól himalajska – zastosowanie

Sól himalajska może być używana do solenia potraw, a także jako preparat dodawany do kąpieli. Zadziała wówczas detoksykująco i nawilżająco na naszą skórę.

Na koniec pamiętajmy: nawet najzdrowsza sól na Świecie powinna być spożywana w rozsądnych ilościach. Według zaleceń lekarzy, bezpieczną ilością jest jedna łyżeczka dziennie.