Czy zastanawialiście się, jak skonstruowane są opakowania cukiernicze? Większość z nas – całkiem słusznie – skupia się na słodkościach umieszczonych wewnątrz. Tymczasem niektóre z nich to prawdziwe dzieła sztuki, które wyróżniają się ciekawymi funkcjonalnościami i bogatym zdobieniem.
Jak produkuje się opakowania cukiernicze?
Swoje opakowania cukiernicze producent wytwarza najczęściej z białego kartonu o właściwościach biodegradowalnych. Dzięki temu nawet po wyrzuceniu pudełko nie będzie stanowić żadnego zagrożenia dla środowiska. Konstrukcja opakowania jest dodatkowo wzmocniona specjalną, usztywniającą wkładką, która jest odporna na działanie wilgoci oraz tłuszczu. Karton cukierniczy nie zawiera w swoim składzie żadnych szkodliwych substancji. Tym samym jego użytkownik może mieć pewność, że nie będą przenikać do ciasta.
Zaletą opakowań cukierniczych jest trwałość. Nadają się one do przenoszenia nawet dużych i ciężkich ciast (np. tortów). Duże opakowania wyposażone są w specjalne uchwyty, które dzięki specjalnym metodom cięcia i składania zachowują integralność nawet przy dużych obciążeniach.
Najciekawsze opakowania cukiernicze – przykłady
Opakowania cukiernicze mogą mieć bardzo zróżnicowaną formę. Ich kształt oraz wygląd zależą głównie od przeznaczenia, ale też od wagi i rozmiaru ciasta. Najczęściej spotyka się kartonowe pudełka z rączką i bez. Nadają się one do przenoszenia dużych porcji ciasta oraz tortów. Dużą popularnością cieszą się też pudełka samoskładające, które zaprojektowane są tak, aby ich zamknięcie i zabezpieczenie było możliwe np. po podniesieniu obciążonego opakowania.
Wreszcie w branży cukierniczej powszechnie wykorzystuje się pudełka na pączki, które jednorazowo umożliwiają transport nawet kilkunastu tych niezwykłych przysmaków. Miłośnicy małych, słodkich pokus z pewnością korzystali już z niewielkich pudełek na praliny, w których znajduje się kilka różnych odmian słodyczy. Wreszcie można też wyróżnić pudełka prezentowe i okolicznościowe, które charakteryzują się specjalnymi dekoracjami (w tym m.in. dedykowanymi tłoczeniami, nadrukami i innymi tematycznymi motywami).
Opakowania personalizowane
Często zdarza się, że opakowania cukiernicze producent wzbogaca różnymi dekoracjami, które w zamyśle mają nadać im wyjątkowego wyglądu. Zwykle mają one dedykowany i personalizowany charakter. Dużą popularnością cieszą się m.in. opakowania z matową lub błyszczącą powierzchnią, a także pudełka z ciekawymi i wzruszającymi dedykacjami (np. na ślub, urodziny).
Opakowania cukiernicze są praktyczne, zajmują niewiele miejsca i sprawdzają się nawet podczas transportu dużych i ciężkich ciast.