Słodkości zachęcające do kolejnej wizyty w restauracji
Żywność

Słodkości zachęcające do kolejnej wizyty w restauracji

Większość restauratorów i szefów kuchni skupia się jedynie na daniach głównych, które podaje się klientom. Często umykają im sprzed oczu desery, ponieważ nie są one najważniejsze w restauracji. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że większość osób po zjedzeniu posiłku, zamawia sobie kawę i liczy również na coś słodkiego. W  każdej restauracji powinna się więc znaleźć również niewielka karta deserów.

Można to rozwiązać w dwojaki sposób. Jednym z nich jest po prostu ustalenie stałej karty, w której zawsze znajdują się te same ciasta i desery, an przykład pucharki z lodami lub sałatki owocowe. Można również pozostawić to fantazji szefa kuchni i przede wszystkim – produktom sezonowym. Większość osób ma latem ochotę na pyszne ciasto ze świeżymi owocami, które przecież pojawiają się na tak krótko. Warto więc każdego dnia serwować klientom coś innego, do czego zainspirują nas poranne zakupy na lokalnym bazarku, albo w hurtowni spożywczej handlującej słodyczami.

Słodkości powinny być oczywiście przygotowywane każdego dnia na świeżo w kuchni. Nie ma sensu kupować ich w cukierni, ponieważ byłaby to obraza dla restauracji. Najlepiej sprawdzają się po prostu najprostsze rozwiązania:

  • Trzeba pomyśleć o deserach dla dzieci. Powinny być to lekkie ciasta biszkoptowe z owocami i galaretką lub na przykład pyszne muffiny. Dzieci kochają również lody, a więc można przygotować specjalny pucharek właśnie dla nich.
  • Doskonałym pomysłem jest również ciasto marchewkowe. Okazuje się, że wiele osób jest zakochanych w tym cieście, które nie jest zbyt słodkie. Takie ciasto można swobodnie piec każdego dnia na świeżo, o każdej porze roku.
  • Dorośli preferują ciasta takie jak: tiramisu, sernik z czekoladą, torcik bezowy, czy Brownie. Za ladą powinno się znaleźć kilka takich ciast, które kuszą swoim wyglądem.
  • Można pomyśleć również o deserach takich jak pana cotta, czy też galaretki z owocami. Sprawdzą się one szczególnie latem.

Warto zadbać o to, aby nasze słodkości zostały w odpowiedni sposób wyeksponowane. Można zakupić w tym celu szklaną ladę lub regał. Dobrze, żeby panowała tam niższa temperatura. Ciasta i słodkości powinny być w zasięgu wzroku klienta. Być może wcale nie planuje on zamawiania ciasta po posiłku, jednakże skuszą go piękne i równe kawałeczki pokrojonego ulubionego ciasta.

Okazuje się, że wiele osób zamawia w restauracjach słodkie dodatki do kawy. Najczęściej zależy im na tym, aby deser podany był a w sposób apetyczny. Każdy restaurator powinien więc zadbać o to, aby zakupić odpowiednie talerzyki i pucharki, jak również szklanki. Podawanie deserów jest prawdziwą sztuką i powinno się temu poświęcić wystarczającą uwagę. Jadamy bowiem najpierw oczami. Smacznie wyglądający deser, który okaże się być pyszny z pewnością sprawi, że klienci wrócą do nas po raz kolejny i wtedy także zamówią coś słodkiego po obiedzie. Warto więc zadbać o najlepsze menu deserowe w okolicy.  Pamiętajmy jednak, aby zawsze były to desery świeże, wykonywane z najwyższej jakości produktów. Nie wolno sobie pozwolić na żadne uchybienia w tym względzie, ponieważ może to zbyt wiele kosztować.