Zmywarka to jedno z podstawowych i niezbędnych urządzeń w restauracji. Dzięki niej możliwe jest szybkie i dokładne wyczyszczenie naczyń oraz garnków. Zapewnia ona także odpowiednią higienę, poprzez wyparzenie akcesoriów kuchennych. Na rynku istnieje wiele modeli zmywarek. Aby zakupić odpowiednią do swojego lokalu gastronomicznego, warto zapoznać się z ich rodzajami.
Czym jest zmywarka gastronomiczna?
Zwykła zmywarka, stosowana powszechnie w domach i mieszkaniach często nie jest wystarczająca, by sprostać wyzwaniom jakie stawia prowadzenie restauracji. Lepiej więc postawić jest na zmywarki gastronomiczne, które dzielą się na te do naczyń lub do szkła. Charakteryzują się niedużym rozmiarem i wkładam, co oznacza, że można w nich umieścić niewielkie naczynia. Co ważne, jest to sprzęt wydajniejszy niż domowy, przystosowany do ciągłej pracy. Jego tryb pracy jest dużo krótszy oraz ekonomiczniejszy – zużywa ona mniej wody i środków czyszczących. Jednocześnie umożliwia ona dezynfekcję naczyń poprzez zastosowanie specjalnego płynu przemysłowego.
Jaki są jeszcze inne typy zmywarek?
Pośród profesjonalnych zmywarek znaleźć można urządzenia kapturowe, które przeznaczone są do zmywania dużych naczyń i garnków, świetnie sprawdzą się więc w lokalach średnich i dużych gastronomii. Pozwalają one także na wyparzenie naczyń w temperaturze 90°C. Wiele restauracji zakupuje również specjalne zmywarki do tac i garnków, która posiada dozowniki płynu myjącego i nabłyszczającego. Świetnie poradzą sobie z pozbyciem się resztek jedzenia i tłustych zabrudzeń. Również one posiadają krótkie programy czasowe, umożliwiając częste i szybkie mycie.
Wyparzarka – dlaczego warto zwrócić na nią uwagę?
Kupując sprzęt, warto zwrócić uwagę, czy zmywarka przemysłowa posiada również wyparzarkę. Funkcja wyparzania pozwala na spełnienie wszelkich rygorystycznych zasad sanepidu i pozwala na stuprocentowe usunięcie szkodliwych dla zdrowia bakterii. Zachowanie odpowiedniej sterylności naczyń to jedna z największych zalet jaką daje zmywarko-wyparzarka.
Wybierając zmywarkę do restauracji, należy również zastanowić się nad rodzajem sterowania i ilością funkcji – im jest ich więcej, tym łatwiej dopasować je do swoich potrzeb. Kupując to urządzenie, nie warto sięgać po tanie rozwiązania. Zmywarka to sprzęt używany często i intensywnie. Powinien być odporny i trwały. Wiele modeli działa w sposób ekologiczny, oszczędzając zużycie wody i środków czyszczących. Należy sięgać po urządzenia pochodzące od sprawdzonych producentów. Sprawdź ofertę https://gastroplaneta.pl/pl/c/Zmywarki-gastronomiczne/91.