Wybór odpowiedniej restauracji to odwieczny problem każdej osoby, która ceni są dobrą kuchnię. Lokale gastronomiczne możemy znaleźć na każdym kroku, ale na tą odpowiednią, czasami ciężko jest trafić. Zwłaszcza jeżeli ważne jest dla nas byśmy mogli zjeść coś, czego raczej sami byśmy nie przygotowali.
Restauracja stawiająca na świeżość
Poszukując właściwej restauracji, powinniśmy przede wszystkim postawić na świeżość. Zarówno tę żywieniową, jak i pomysłową. Schabowego z frytkami możemy zjeść wszędzie i będzie on smakował podobnie, ale co ważne może nie mieć tego “domowego” smaku, a wtedy danie będzie dla nas po prostu nieciekawe. Dlatego też przed wybraniem się do miejsca które nas interesuje, warto przejrzeć kartę menu, która często jest udostępniana przez restauracje na stronie internetowej. Widząc co, i z czego jest przygotowywane, łatwo stwierdzić, czy danie jest przygotowywane “na świeżo”.
Nie bójmy się ciekawych smaków!
Często bywamy przyzwyczajeni do pewnych smaków z dzieciństwa, czy po prostu domowego jedzenia, i przez to obawiamy się eksperymentować. Połączenie różnych smaków (np. słodko-słone) wydaje się być połączeniem, które nie ma prawa smakować. I tu można się nieźle zdziwić. Oglądając programy kulinarne, często widzimy jak kucharze łączą ze sobą składniki, które na logikę średnio by do siebie pasowały, a okazuje się że takie połączenia oferują nieziemskie smaki! Warto dlatego zwracać uwagę na autorskie dania, gdyż możemy odkryć u siebie nowe preferencje smakowe.
Niech cieszy podniebienie, ale także oko
Wiadomym jest, że oprócz świetnego jedzenia, ważne jest też miejsce, w którym jemy. Nawet najlepsze danie, spożywane w obskurnym lokalu, straci na swoim uroku. Dlatego warto także zwrócić uwagę na lokalizację, a także na to, jak restauracja jest urządzona. Przyjemne dla oka wnętrze na pewno umili nam oczekiwanie na zamówione danie, a zapraszając np. nowo poznaną koleżankę na kolację sprawimy, że w jej oczach będziemy wyglądać na dystyngowanego dżentelmena. Zatem, jak widać, wystrój ma znaczący wpływ na odbiór miejsca, w którym się znajdujemy.
A może restauracja to nie tylko lokal?
Niektóre restauracje nie ograniczają się tylko do serwowania potraw na miejscu i na dowóz. Te bardziej innowacyjne, prócz tworzenia ciekawego menu i eksperymentowania ze smakami, starają się także stworzyć nową wartość dla swoich klientów. Świetnym przykładem jest Kuchnia Otwarta w Lublinie, która przygotowała “Dietę koktajlową”. Jest to ciekawe rozwiązanie jak na restauracje, gdyż nie otrzymujemy dań… a właśnie przygotowane i specjalnie wyselekcjonowane koktajle, w celu detoksykacji organizmu, w ramach opracowanego 5 dniowego programu.