Dietę bezglutenową stosują osoby z celiakią, a także dzieci, u których pojawiła się nietolerancja na ten składnik. Gluten to białko występujące w pszenicy i pokrewnych mu zbożach. Jest więc składnikiem pieczywa pszennego, tradycyjnych makaronów, mąk. To nie znaczy, że osoby na diecie bezglutenowej mają zapomnieć o chlebie, naleśnikach czy makaronie. Powinny włączyć do diety produkty na bazie mąk i kasz bezglutenowych.
Jakie produkty są zabronione w diecie bezglutenowej?
- pszenica (chleb pszenny, mąka, makarony, bułka tarta)
- żyto
- jęczmień
- orkisz
- owies
- pszenżyto
- kasza manna
- kuskus
Zdawać by się mogło, że po wyeliminowaniu glutenu z diety, niewiele zostaje do wyboru. Popularna pizza, pierogi, pyzy, kluski śląskie i leniwe-wszystkie te produkty zawierają gluten. Dieta bezglutenowa to wyzwanie, by omijać produkty zabronione, a także rzadziej jeść gotowe dania. Choć jest bardzo czasochłonna, wymaga zaangażowania, z pewnością wyjdzie wszystkim na zdrowie.
Czym zastąpić popularne produkty w diecie bezglutenowej?
Produkty bezglutenowe otwierają bogactwo warzyw, owoców i kasz oraz ziaren zawierających rekordowe ilości żelaza, jak na przykład amarantus. Włączamy do diety tajemniczo brzmiące produkty, jak na przykład mąkę konopną. Dieta bezglutenowa otwiera nas na bogactwo nieprzetworzonych dań, przygotowanych ze świeżych składników: warzyw gotowanych na parze, owoców, kasz. Właśnie wtedy okazuje się, jak duży wybór pozostał i jaka monotematyczna dieta była do tej pory.
Produkty bezglutenowe to:
- ziemniaki
- proso
- kukurydza
- ryż
- tapioka
- maniok
- amarantus
- produkty mleczne
- warzywa, owoce
W sklepach dostępnych jest coraz więcej zamienników pszenicy. Bułkę tartą pszenną możemy zastąpić panierką z ciecierzycy. Z kolei do pieczenia chleba można użyć mąk: jaglanej, kokosowej, gryczanej, kukurydzianej, ryżowej, amarantusowej. W kuchni powinny też królować kasze bezglutenowe: jaglana, gryczana, kukurydziana. Na ich bazie można przygotować śniadania na słodko z owocami i orzechami, stanowią też wytrawny dodatek do mięs.
Kupując produkty, które nie zawierają glutenu w naturalnej postaci, należy zwrócić uwagę na rysunek przekreślonego kłosa, który oznacza, że w zakładzie produkcyjnym na jednej taśmie nie były pakowane produkty z glutenem, który może pojawić się w produkcie go nie zawierającym. Wtedy na opakowaniu powinna być informacja, że produkt może zawierać śladowe ilości glutenu. Przekreślony kłos nie daje gwarancji, że konkretny produkt jest całkowicie wolny od glutenu, ale że jego zawartość nie wynosi więcej niż 20 miligramów na kilogram.