Znaczenie jodu dla organizmu człowieka
Jod jest pierwiastkiem, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Niedobory jodu mogą prowadzić do niedoczynności tarczycy, a także powodować zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu, układu nerwowego i kostnego. Osoby cierpiące na niedobory tego pierwiastka mogą uskarżać się na znużenie oraz chroniczny brak energii, drżenie kończyn, kołatanie serca, a także przyspieszone tętno. Według opinii lekarzy, dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na jod wynosi ok. 150 µg. Niestety, szacuje się, że obecnie statystyczny Europejczyk przyjmuje zaledwie jedną trzecią zalecanej dawki. Warto więc dowiedzieć się jak najprościej uzupełnić niedobory jodu w organizmie.
Jak uzupełniać niedobór jodu w organizmie?
Człowiek jest w stanie przyswajać jod na kilka sposobów. Może się to odbywać za pośrednictwem przewodu pokarmowego, poprzez błony śluzowe oraz skórę. Spożywając produkty bogate w ten pierwiastek lub przebywając w środowisku, w którym występuje, dostarcza się do organizmu nieorganiczne jodki. Trafiają one do krwioobiegu, gdzie są wychwytywane przez tarczycę. To właśnie ten gruczoł magazynuje jod, by następnie wykorzystać go do produkcji hormonów.
Jeśli chodzi o środowisko naturalne to w Polsce najwięcej jodu znajduje się nad morzem. Nasycenie powietrza tym pierwiastkiem jest szczególnie duże podczas sztormowej pogody. Niestety, przyswajanie jodu z powietrza jest dosyć trudne. Aby pozyskać jego dzienną dawkę należałoby bowiem spacerować brzegiem morza podczas sztormowej pogody przez około dwie godziny. Dużo skuteczniejsze jest uzupełnianie niedoborów jodu poprzez spożywanie odpowiednich pokarmów. Najlepsze efekty daje regularne jedzenie ryb morskich, takich jak dorsz, mintaj, łosoś, czy makrela. Przykładowo, w 100 gramach dorsza znaleźć można aż 110 µg jodu, w 100 gramach mintaja 100 µg, a w 100 gramach łososia i makreli, około 40 µg. Wskazane jest spożywanie nie tylko świeżych ryb, lecz także przetworów rybnych, w postaci różnego rodzaju konserw. Do diety bogatej w jod włączyć można również produkty i przetwory mleczne. Pierwiastek ten znaleźć można m.in. w serach, jajach, jogurtach, czy mleku. Dobrym źródłem jodu jest także brokuł oraz szpinak. W warzywach tych znajduje się około 15 µg tego pierwiastka. Jod znaleźć można także w kapuście białej, a także w roślinach strączkowych, takich jak fasola, czy zielony groszek.
Należy wspomnieć, że ze względu na niedobory jodu, w Polsce od wielu lat pierwiastek ten dodaje się do soli kuchennej. W 100 gramach tego produktu znajduje się aż 2293 µg jodu. Niestety, uzupełnianie niedoborów jodu poprzez zwiększone spożywanie soli nie jest wskazane ze względu na jej niekorzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Najlepsze rezultaty daje zrównoważona dieta, obfitująca w produkty bogate w jod. Jeżeli takie działania okażą się niewystarczające można również po konsultacji z lekarzem sięgnąć po suplementy diety.