Polska dynia to niezwykle wartościowe warzywo szczególnie kojarzone z okresem jesiennym. Elementem dyni o walorach zdrowotnych, które z powodzeniem można spożywać przez cały rok są jej pestki. Stanowią one świetną przekąskę, dodatek do potraw lub wypieku pieczywa. Wykorzystuje się je także do produkcji oleju o charakterystycznym orzechowym smaku i zapachu.
Charakterystyka polskich pestek z dyni
Pestki dyni są uważane za jedno z superfoods, czyli produktów o wysokiej wartości odżywczej. Ze względu na to, że dynia jest warzywem szeroko uprawianym w Polsce, na rynku dostępne są pestki dyni pochodzące z naszego kraju, charakteryzujące się najwyższą jakością. Jest to związane między innymi z tym, że polskie pestki dyni nie muszą być przez długi czas transportowane i przechowywane, tak jak na przykład te pochodzące z Chin, w związku z czym charakteryzują się one wyższą świeżością, a co za tym idzie najwyższą zawartością kwasów tłuszczowych i witamin, a więc lepszą jakością.
Pestki dyni właściwości
Właściwości pestek z dyni nie są doceniane, choć powinny – te małe nasionka skrywają w sobie duże ilości składników mineralnych takich jak żelazo, magnez i cynk. Cynk pomaga w utrzymaniu zdrowych włosów, skóry i paznokci, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, może zmniejszać ryzyko wystąpienia infekcji, a u mężczyzn ma za zadanie utrzymać prawidłowy poziom testosteronu. Magnez natomiast zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia, a także wspomaga pracę mięśni i pomaga w utrzymaniu zdrowia kości i zębów. Ze względu na wysoką zawartość żelaza pestki dyni powinny być włączane do diety osób chorujących na niedokrwistość i stosujących dietę roślinną, u których spożycie żelaza jest często na niższym poziomie.
Olej z pestek dyni
Czy można uzyskać olejek z pestek dyni? Naturalnie, makroskładnikiem pestek dyni występującym w największej ilości jest tłuszcz. To właśnie z tego względu surowiec ten jest wykorzystywany do produkcji oleju. Głównymi kwasami tłuszczowymi w pestkach dyni są kwasy wielonienasycone, których spożycie powinno być zwiększane w codziennej diecie, ponieważ wpływają one na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i mogą zapobiegać występowaniu chorób układu sercowo-naczyniowego.
Pestki z dyni właściwości lecznicze
Jakie właściwości lecznicze mają pestki z dyni? Zawierają bardzo dużo błonnika, ponieważ, aż 47 g na 100 g pestek. W związku z tym są dobrym produktem zapobiegającym występowaniu zaparć. Ze względu na to, że pestki dyni zawierają tokoferole i karotenoidy wykazują działanie antyoksydacyjne. Badania wykazały także, że pestki dyni mogą mieć działanie obniżające ciśnienie krwi oraz działanie antykancerogenne.
Pestki dyni to nasze superfoods, zawierają w sobie wiele cennych składników odżywczych, podobnie do orzechów, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, w związku z czym stanowią fantastyczną przekąskę oraz dodatek do dań. Ze względu na lepszą wartość odżywczą warto wybierać lokalne nasiona pochodzące z naszego kraju, charakteryzujące się najlepszą jakością i smakiem.
Piśmienictwo:
1. Dotto i Chacha (2020). The potential of pumpkin seeds as a functional food ingredient: A review.
2. Syed i wsp. (2019). Nutritional and Therapeutic Importance of the Pumpkin Seeds.
3. Jarosz i wsp. (2020). Normy Żywienia dla populacji Polski.