Pizzerie cieszą się w Polsce wielką popularnością. Pizza to potrawa, która przywędrowała do nas z kuchni włoskiej. Ciekawostką na pewno będzie fakt, że w tamtejszych restauracjach nie tylko możemy liczyć na ogrom różnorodnych dodatków, ale zamawiając pizzę dostaniemy ją tylko w jednym rozmiarze i co najciekawsze bez ketchupu bądź sosu czosnkowego.
Włoska pizza – charakterystyka
Pizza we Włoszech podawana jest niepokrojona i cała przyjemność jej jedzenia polega na odrywaniu palcami kolejnych kawałków ciasta. Włosi na swoich plackach używają świeżych ziół, które dodawane są dopiero na gotowe danie. Tyle o różnicach między Polskimi a włoskimi dodatkami. Teraz kilka słów o tym, co dostaną Państwo u nas.
Przygotowaliśmy dla Was bardzo różnorodną ofertę smacznej pizzy, która dopasowana jest do podniebień i gustów kulinarnych Polaków. Cenimy jednak kulturę włoską, dlatego staramy się przynajmniej smakiem nawiązywać do tego, co dostaliby Państwo w prawdziwie italijskiej restauracji. Oferujemy również dowóz, co na pewno ucieszy domatorów lubiących delektować się smakiem pizzy w zaciszu własnego domu.
Prawdziwa i smaczna pizza musi być przygotowywana z zachowaniem pewnych niezwykle istotnych zasad:
- ciasto musi być cienkie, żeby nie zabijało smaków najistotniejszych dodatków.
- dodatki muszą być odpowiednio dobrane, nie może być ich za wiele.
- ser na pizzy powinien być dobrej jakości. Włosi szczególnie polecają mozzarellę, która po upieczeniu nie tylko jest rozciągliwa, ale ma bardzo delikatny smak podkreślający całe danie.
- mąka używana na ciasto powinna być typu 00.
- sos na spód powinien być wyraźny, ale jednocześnie bardzo delikatny. Błędem jest używanie ketchupu. Najlepszy sos powstaje z prawdziwych pomidorów.