Czym powinna cechować się prawdziwie smaczna pizza rodem z Włoch?
Żywność

Czym powinna cechować się prawdziwie smaczna pizza rodem z Włoch?

Pizzerie cieszą się w Polsce wielką popularnością. Pizza to potrawa, która przywędrowała do nas z kuchni włoskiej. Ciekawostką na pewno będzie fakt, że w tamtejszych restauracjach nie tylko możemy liczyć na ogrom różnorodnych dodatków, ale zamawiając pizzę dostaniemy ją tylko w jednym rozmiarze i co najciekawsze bez ketchupu bądź sosu czosnkowego.

Czym powinna cechować się prawdziwie smaczna pizza rodem z Włoch?

Włoska pizza – charakterystyka

Pizza we Włoszech podawana jest niepokrojona i cała przyjemność jej jedzenia polega na odrywaniu palcami kolejnych kawałków ciasta. Włosi na swoich plackach używają świeżych ziół, które dodawane są dopiero na gotowe danie. Tyle o różnicach między Polskimi a włoskimi dodatkami. Teraz kilka słów o tym, co dostaną Państwo u nas.

Przygotowaliśmy dla Was bardzo różnorodną ofertę smacznej pizzy, która dopasowana jest do podniebień i gustów kulinarnych Polaków. Cenimy jednak kulturę włoską, dlatego staramy się przynajmniej smakiem nawiązywać do tego, co dostaliby Państwo w prawdziwie italijskiej restauracji. Oferujemy również dowóz, co na pewno ucieszy domatorów lubiących delektować się smakiem pizzy w zaciszu własnego domu.

Prawdziwa i smaczna pizza musi być przygotowywana z zachowaniem pewnych niezwykle istotnych zasad:

  • ciasto musi być cienkie, żeby nie zabijało smaków najistotniejszych dodatków.
  • dodatki muszą być odpowiednio dobrane, nie może być ich za wiele.
  • ser na pizzy powinien być dobrej jakości. Włosi szczególnie polecają mozzarellę, która po upieczeniu nie tylko jest rozciągliwa, ale ma bardzo delikatny smak podkreślający całe danie.
  • mąka używana na ciasto powinna być typu 00.
  • sos na spód powinien być wyraźny, ale jednocześnie bardzo delikatny. Błędem jest używanie ketchupu. Najlepszy sos powstaje z prawdziwych pomidorów.