Śródziemnomorska, Paleo, wolumetryczna, surowa czy keto – lekarze dietetycy z całego świata opracowują diety wspomagające człowieka nie tylko w procesie zrzucania nadprogramowych kilogramów. Dla niektórych dieta leczy niedoczynność tarczycy, cukrzycę czy wspomaga metabolizm.
We wszystkich dietach znajdziemy podobne składniki: są to oczywiście warzywa, stosowane ze względu na ich wartości odżywcze, składniki mineralne oraz m.in. witaminę c. W jaki sposób można w nich wykorzystać choćby kalafior?
Dlaczego warto jeść zielony kalafior? Wartości odżywcze: kalafior ma ich wiele
Kalafior jest warzywem niedocenianym, wybieranym do przygotowywanych dań niechętnie ze względu na charakterystyczny zapach wydzielany w trakcie gotowania. Warto jednak przymknąć na to oko, ponieważ posiada nie tylko nietuzinkowe walory smakowe – jest delikatny i uniwersalny, sprawdza się nie tylko jako dodatek do drugich dań, ale też jako składnik sałatek czy kotletów.
Wytrawni smakosze przygotowują z niego również spody do pożywnej i sycącej, domowej pizzy bez mąki. Mimo powodowania wzdęć świetnie sprawdza się jako warzywo redukujące zbędne kilogramy, posiada między innymi błonnik pokarmowy, ułatwiający trawienie i niwelujący problemy jelitowe, ale też witaminę k, żelazo, cynk, miedź, witaminy z grupy B, fluor, potas czy wapń.
Kalafior to warzywo, które wykazuje działanie przeciwnowotworowe, głównie zaś zapobiega rakowi pęcherza, ale również gardła. Kalafior pochodzi prawdopodobnie z Cypru, zaś z całą pewnością z Azji Mniejszej. Znany był już starożytnym Grekom i Rzymianom, ceniącym sobie niepowtarzalny smak tego warzywa.
Diety wykorzystujące kalafior pieczony i kalafior zielony
Wśród popularnych diet miejsce znalazło się również na kalafiora w dużych ilościach. Powodem tego jest niska kaloryczność – ugotowany kalafior to jedynie 23 kcal w 100 g – i jednocześnie spora ilość składników odżywczych.
Z tego względu często znajduje się na liście diet redukcyjnych. Można spotkać się także z samą dietą kalafiorową, na którą składa się w większej mierze głodówka, zsiadłe mleko oraz kefir, a także kalafior w jakiejkolwiek formie.
Smakosze kalafiora mają do dyspozycji nie tylko tradycyjne, białe różyczki – równie smaczny jest kalafior fioletowy czy kalafior zielony, nazywany romanesco; ten ostatni zawiera również sporo przeciwutleniaczy.
Niezastąpiona kapusta
Warzywa kapustne, w tym przede wszystkim sama kapusta biała lub czerwona, uważane są za jedne z najzdrowszych warzyw, po jakie możemy sięgnąć.
Chrupiąca na surowo, rozpływająca się w ustach po ugotowaniu, w dodatku możliwa do wykorzystania w całości jako dodatek, dania główne, składnik zupy – to zdecydowanie uniwersalne warzywo.
O ile gotowanie kapusty nie należy do najprzyjemniejszych czynności ze względu na charakterystyczny zapach, warto się przemóc. Biorąc pod uwagę związki zawarte w kapuście, zwłaszcza kiszonej, powinny wprowadzić ją do swojej diety nie tylko osoby zrzucające zbędne kilogramy, ale też ci, którzy chcą podreperować swoją odporność.
Kapusta pochodzi z rodziny kapustowatych, a w swoim składzie zawiera między innymi:
- witaminę c wzmacniającą odporność;
- antyoksydanty, które chronią przed zachorowaniem na raka;
- glutaminę działającą przeciwzapalnie;
- siarkę o działaniu przeciwinfekcyjnym;
Dieta z kapustą w roli głównej
Nie można się dziwić, że tak zdrowe warzywa, jak brokuł, kalafior, kapusta, stały się głównym składnikiem diety. W Polsce znana jest bardziej jako dieta prezydencka – z powodzeniem może być stosowana nie tylko do redukcji tkanki tłuszczowej, ale również jako lek na niedoczynność tarczycy, gdyż posiada właściwości odżywcze i niepowtarzalną kombinację związków mineralnych. W diecie może być wykorzystywana samodzielnie, ale może być również łączona z innymi warzywami, tworząc smaczne połączenia. Głównym składnikiem diety jest kapusta.
Jako dodatek warto wybrać niskokaloryczny produkt, jak pomidor czy jarmuż. Wybierając kapustę kiszoną białej odmiany, warto wypłukać ją pod bieżącą wodą w celu pozbycia się nadmiaru szkodliwej soli. W diecie kapuścianej dozwolone jest jedzenie mięsa, ryb, ryżu; dozwolone są warzywa z rodziny krzyżowych, w tym brokuły, zawierające witaminy oraz dodające smaku.
Brokuł na odchudzanie i dla insulinoopornych
Jednym z najzdrowszych warzyw, chętnie wybieranym do gotowania jako dodatek do głównego dań, jest brokuł. Gotowany ma niewiele kalorii – w 100 gramach zaledwie 35, dlatego warto go przyrządzić na wiele sposobów. Możemy go gotować, możemy przyrządzić też w piekarniku – brokuł, zwany również zielonym kalafiorem, występuje głownie na terenie Ameryki Północnej, chociaż znany jest praktycznie na całym świecie. Częścią jadalną są zielone różyczki, najlepsze – podobnie jak kalafiory – kiedy je pieczemy czy ugotujemy. Brokuły zawierają sporo wapnia oraz właściwości antyoksydacyjne oraz właściwości… cytryny – pod względem ilości witaminy c.
Warzywa z rodziny kapustnych, jak brokuł, polecane są osobom cierpiącym na insulinooporność, mającym potrzebę wpływu na spożywane węglowodany, w tym cukry. Z tego względu brany jest pod szczególną uwagę w dietach redukujących poziom cholesterolu.