Istnieje wiele rzeczy w życiu, które bierzemy za pewnik. Wśród nich są kosze na śmieci – choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, że są ważnymi narzędziami w zapobieganiu rozprzestrzenianiu się choroby i przyciągania robactwa. Dla lokali komercyjnych, jakimi są restauracje, oczywiście ma to jeszcze większe znaczenie – przede wszystkim ze względu na fakt, iż każdego dnia umieszczana w nich jest ogromna ilość jedzenia i resztek. Jeśli prowadzisz restaurację na pewno wiesz o czym mowa, bo prawdopodobnie masz do czynienia z przemysłową ilością mięsa, owoców, warzyw i innych produktów, które łatwo pleśnieją, które oprócz tego, że produkują naprawdę brzydki zapach to mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Trzeba wiedzieć jak to zorganizować, aby nie było miejsca w żadnej restauracji na nieprzyjemny zapach wynikający z nieodpowiedniego zarządzania tymi resztkami!
Dlaczego jest tak ważne?
Zapach i wygląd tej gnijącej żywności jest bardzo odpychający i to prawdopodobnie wystarczyłoby, by restauracja zbankrutowała. Wystarczy czasem choć raz, że w lokalu pojawi się nieprzyjemny zapach i goście na pewno nie zdecydują się zjeść tam ponownie, co więcej będą nieprzychylnie się wypowiadać na temat tego miejsca i opinia pójdzie dalej – nie wspominając o tym, jak wielki to ma wpływ na zdrowie i bezpieczeństwo. Nie tylko jest to kwestia z punktu widzenia moralizatorskiego, ale także z poczucia prawnego i biznesowego. Kontrola zdrowia i bezpieczeństwa musi być stałym elementem prowadzenia działalności gospodarczej, tym bardziej jeśli mowa o restauracji.
Tyle o problemie, ale jak sobie z nim poradzić?
Jest wiele sprawdzonych sposobów na to, by w restauracji nie śmierdziało – co nie powinno nikogo dziwić, wszakże codziennie chodzimy do takich lokali i rzadko kiedy natykamy się na te cuchnące. Zatem pocieszające jest, że istnieją skuteczne sposoby na nieprzyjemne zapachy.
Oto kilka najbardziej popularnych i powszechnie używanych:
• Regularne wynoszenie śmieci.
• Odpowiednia segregacja śmieci.
• Zainstalowanie wentylacji i regularne sprawdzanie poprawności jej działania.
• Wietrzenie restauracji.
• Unikanie zostawiania jedzenie „na potem”.
• Zmywanie naczyń na bieżąco.
• Pilnowanie higieny kuchni.
• Systematyczne sprzątanie toalet i pomieszczeń socjalnych.
Złoty środek na smród
Jest jeszcze inne rozwiązanie, jeszcze nieco mniej popularne – ale wydaje się idealnym dopełnieniem powyższych działań, dzięki któremu każda restauracja będzie mogła pożegnać się ze smrodem na zawsze. Są to perfumy do restauracji. Można je dzisiaj dostać w naprawdę wielu pięknych zapachach. Najlepiej postawić na świeże i dyskretne zapachy. Akordy morskie i cytrusowe nie będą najlepszym rozwiązaniem, gdyż zwykle kojarzą się ze środkami czystości stosowanymi w toaletach. Sposób ich użytkowania jest bardzo prosty – gdyż zwykle są dostępne pod postacią butelki z rozpylaczem o stosownej pojemności. Można je także znaleźć w bardzo przystępnych cenach, nie trzeba więcej martwić się o większe wydatki dla swojego interesu.
Warto spróbować wszystkiego, by uniknąć brzydkich zapachów!