Najlepsze espresso na wyciągnięcie ręki
Żywność

Najlepsze espresso na wyciągnięcie ręki

Kawa jest jednym z najchętniej wypijanych napojów na świecie. Mówi się, że najlepiej smakuje ta włoska. Nic w tym dziwnego

Włosi doszli do perfekcji w paleniu i parzeniu kawy. To tam też powstały różne rodzaje kaw i napojów kawowych, które podbijają serca kawoszy na całym świecie. Bez wątpienia do najpopularniejszych sposobów parzenia kawy jest espresso. Czym właściwie ono jest i w jaki sposób je przygotować? Gdzie szukać idealnego espresso „na mieście”?

Espresso – co to za rodzaj kawy?

Jak to zostało wyżej wspomniane, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych sposobów zaparzania kawy. Trzeba pamiętać, że tak zaparzona kawa jest bardzo mocna i wyrazista. Od tego właśnie też najprawdopodobniej wywodzi się nazwa tak przyrządzonego naparu kawowego. Przypuszcza się, że określenie pochodzi od słowa espressivo oznaczającego po włosku wyrazisty.

Espresso przygotowuje się ze świeżo zmielonej kawy gorącą wodą. Warto tutaj wspomnieć o tym, że charakterystycznym elementem dobrze przygotowanego espresso jest charakterystyczna pianka pojawiająca się u góry tzw. crema. Powinna ona mieć orzechowo-brązowy kolor. Z uwagi na to, że kawa jest bardzo mocna, podaje się ją w małych filiżankach. Niejednokrotnie można też spotkać się z praktyką podawania do espresso drugiej filiżanki z wodą. Celem tego jest umożliwienia osobie pijącej kawę „zmycia” innych smaków. To pozwala na cieszenie się w pełni aromatycznym naparem kawowym.

Jak samodzielnie przygotować espresso?

Chcąc samodzielnie przygotować idealne espresso w domu, należy pamiętać o kilku ważnych aspektach. Przede wszystkim kawa musi być odpowiednio zmielona. Przy zbyt grubo zmielonej kawie nie wytworzy się odpowiednia pianka. Natomiast za mocno zmielona kawa będzie mogła skutkować przygotowaniem za mocnego naparu o nietrwałej i ciemnej piance.

Do przygotowywania espresso poleca się kawy z Ameryki Południowej, w szczególności Kostaryki i Kolumbii. Warto też pamiętać o tym, że przy zaparzaniu espresso powinna być odpowiednia temperatura wody. Wskazuje się, że optymalna wartość to 88 stopni Celsjusza. W nowoczesnych ekspresach do kawy, można wybrać specjalny program do espresso, który samodzielnie dobiera wszystkie parametry.

Kawa espresso poza domem – wyborne propozycje nie tylko w kawiarni

Wiele osób uwielbia picie kawy „na mieście”. Z reguły w tym celu udaje się do restauracji lub baru. Ale jak się okazuje, nie jest to jedyne rozwiązanie. Ciekawym rozwiązaniem może być także skorzystanie z urządzenia, jakim jest automat sprzedający z espresso. Do widoku tego rodzaju automatów mieszkańcy wielu polskich miast już zdążyli przywyknąć. Obecnie dostępne są automaty, które nie tylko serwują „klasyczną” kawę w dużych kubkach. Bez problemu można się także napić aromatycznego i esencjonalnego espresso przygotowanego w takim automacie. Oprócz tego, w takich automatach można też wybrać wiele innych opcji np. espresso z mlekiem, kawę czarną z mlekiem lub bez, gorącą czekoladę w kilku wersjach, a także herbatę.