Mielone z indyka - smaczne i zdrowe
Żywność

Mielone z indyka – smaczne i zdrowe

Mielone to potrawa, która kojarzy się z tradycyjną polską kuchnią. W wielu domach przygotowuje się je na niedzielny obiad. Zazwyczaj robione są z mięsa wieprzowego, a do tego okrasza sporą ilością tłuszczu. Jeżeli marzy ci się smak pysznych mielonych, które nie przysporzą problemów z nadprogramowymi kaloriami, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mielone z indyka. W prosty sposób przygotujesz fit potrawę, która przypomni smakiem czasy dzieciństwa.

Mielone z indyka z lekką sałatką

Mielone z indyka to lekkie danie, które stanowi świetną alternatywę dla ciężkostrawnych kotletów. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu by przygotować pełnowartościowe danie. Z pomysłu będą zadowoleni rodzice maluchów, które nie przepadają za jedzeniem warzyw – w kotletach sprytnie przemycimy porcję kalafiora i marchewki. Dodatek orzeźwiającej sałatki sprawia, że potrawa świetnie sprawdzi się w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie obiady.

Składniki:

  • mięso mielone z indyka – 400 g
  • kalafior – 150 g
  • marchewka – 1 większa
  • por – 1/2 szt
  • natka pietruszki – 1/2 pęczka
  • suszone oregano – 1 łyżeczka
  • garam masala – 1 łyżeczka
  • bulion – 1 szklanka
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól, pieprz – do smaku

Sałatka z pomidorem – składniki:

  • ryż – 1 torebka
  • pomidor -1 duży
  • natka pietruszki – 1/2 pęczka
  • orzeszki solone – 3 garści
  • ser pleśniowy – 1 opakowanie
  • sok z cytryny – 3 łyżki
  • czosnek granulowany – do smaku
  • cebula – 1 mała
  • oliwa – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  • Mięso z indyka doprawiamy solą, oregano, garam masalą i pieprzem, dolewamy 2 łyżki wody i wyrabiamy.
  • Pora, kalafior i marchewkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez kilka minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dolewamy bulion i gotujemy przez ok 10 minut.
  • W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem sałatki. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
  • Cebulę, pomidora i ser kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy ugotowany ryż.
  • Natkę pietruszki siekamy i wrzucamy do sałatki. Wsypujemy orzeszki.
  • Doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą i czosnkiem granulowanym.
  • Kiedy warzywa są gotowe, dodajemy do nich natkę pietruszki i miksujemy na gładką masę.
  • Łączymy je z mięsem i formujemy kotlety, które obtaczamy w oliwie.
  • Układamy je na rozgrzaną patelnię i smażymy przez 3,5 minuty. Następnie obracamy mielone na drugą stronę i smażymy przez kolejne 3 minuty (najlepiej sprawdzi się patelnia grillowa).

Mielone z indyka przygotowane w takiej postaci dostarczą organizmowi niezbędnych składników i zaskoczą nietypowym smakiem.