Mielone to potrawa, która kojarzy się z tradycyjną polską kuchnią. W wielu domach przygotowuje się je na niedzielny obiad. Zazwyczaj robione są z mięsa wieprzowego, a do tego okrasza sporą ilością tłuszczu. Jeżeli marzy ci się smak pysznych mielonych, które nie przysporzą problemów z nadprogramowymi kaloriami, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mielone z indyka. W prosty sposób przygotujesz fit potrawę, która przypomni smakiem czasy dzieciństwa.
Mielone z indyka z lekką sałatką
Mielone z indyka to lekkie danie, które stanowi świetną alternatywę dla ciężkostrawnych kotletów. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu by przygotować pełnowartościowe danie. Z pomysłu będą zadowoleni rodzice maluchów, które nie przepadają za jedzeniem warzyw – w kotletach sprytnie przemycimy porcję kalafiora i marchewki. Dodatek orzeźwiającej sałatki sprawia, że potrawa świetnie sprawdzi się w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie obiady.
Składniki:
- mięso mielone z indyka – 400 g
- kalafior – 150 g
- marchewka – 1 większa
- por – 1/2 szt
- natka pietruszki – 1/2 pęczka
- suszone oregano – 1 łyżeczka
- garam masala – 1 łyżeczka
- bulion – 1 szklanka
- czosnek – 2 ząbki
- sól, pieprz – do smaku
Sałatka z pomidorem – składniki:
- ryż – 1 torebka
- pomidor -1 duży
- natka pietruszki – 1/2 pęczka
- orzeszki solone – 3 garści
- ser pleśniowy – 1 opakowanie
- sok z cytryny – 3 łyżki
- czosnek granulowany – do smaku
- cebula – 1 mała
- oliwa – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Mięso z indyka doprawiamy solą, oregano, garam masalą i pieprzem, dolewamy 2 łyżki wody i wyrabiamy.
- Pora, kalafior i marchewkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez kilka minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dolewamy bulion i gotujemy przez ok 10 minut.
- W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem sałatki. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
- Cebulę, pomidora i ser kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy ugotowany ryż.
- Natkę pietruszki siekamy i wrzucamy do sałatki. Wsypujemy orzeszki.
- Doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą i czosnkiem granulowanym.
- Kiedy warzywa są gotowe, dodajemy do nich natkę pietruszki i miksujemy na gładką masę.
- Łączymy je z mięsem i formujemy kotlety, które obtaczamy w oliwie.
- Układamy je na rozgrzaną patelnię i smażymy przez 3,5 minuty. Następnie obracamy mielone na drugą stronę i smażymy przez kolejne 3 minuty (najlepiej sprawdzi się patelnia grillowa).
Mielone z indyka przygotowane w takiej postaci dostarczą organizmowi niezbędnych składników i zaskoczą nietypowym smakiem.