Biostima - maślan sodu – oferta
Blog

Maślan sodu – właściwości

Współczesna medycyna coraz większą rolę w optymalnym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego przypisuje jelitom. Nazywa się je drugim mózgiem, a są odpowiedzialne nie tylko za procesy trawienne przebiegające w organizmie, ale również za wytwarzanie witamin, odporność, procesy starzeniowe oraz samopoczucie. W jelitach w pełni zdrowego człowieka znajduje się ponad 100 trylionów bakterii, poza organizmem mogą być przyczyną wielu infekcji, ale wewnątrz jelit, tworzą ważną i pożyteczną florę bakteryjną.

Biostima – maślan sodu, ważny dla naszych jelit

Maślan sodu, czyli kwas masłowy to jeden z krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych obecnych w ludzkim organizmie. W swojej naturalnej postaci stanowi źródło energii dla kolonocytów, komórek nabłonka jelit. Odgrywa niezwykle ważną rolę w procesach pracy wchłaniania przez jelita składników odżywczych z pożywienia oraz procesach wydalania niestrawionych pozostałości. Kwas masłowy obecny w organizmie produkują bakterie jelitowe, jednak bardzo często nie są one w stanie wyprodukować optymalnej dla pracy organizmu ilości, wówczas warto zdecydować się na zewnętrzną suplementację w celu zapobieżenia potencjalnym dolegliwościom na tle niedoboru maślanu sodu.

Suplementacja kwasem masłowym

Jeszcze do niedawna, próby dostarczania z zewnątrz organizmu kwasu masłowego skazane były na niepowodzenie, przede wszystkim za sprawą zjełczałego zapachu oraz nadmiernie szybkiego wchłaniania do organizmu jeszcze na etapie górnego odcinka przewodu żołądkowo- jelitowego. Maślan sodu przeznaczony do suplementacji obecny jest na rynku suplementów od niedawna. Dzięki zastosowaniu technologii mikrokapsułkowania kapsułki z maślanem sodu docierają dokładnie do wnętrza jelit i dopiero tam ulegają wchłanianiu.

Dla kogo maślan sodu?

Kwas masłowy przeznaczony jest dla wszystkich tych osób, które cierpią na schorzenia układu pokarmowego, należą do nich:

  • zespół jelita drażliwego
  • stany zapalne jelit
  • zaparcia
  • wzdęcia

Maślan sodu, zgodnie z rezultatami ostatnich badań, redukuje ból oraz dyskomfort powstające na skutek powyższych dolegliwości. Szczególne znaczenie maślan sodu odgrywa w leczeniu nawracających zaparć, ułatwia wypróżnianie oraz łagodzi dolegliwości bólowe. Również w tak powszechnych dolegliwościach jak zespół jelita drażliwego, u osób, u których choroba charakteryzuje się ostrą biegunką, maślan sodu łagodzi te objawy, ograniczając intensywność biegunek, za sprawą zwiększonego wchłaniania wody w okrężnicy. Kwas masłowy stosuje się również u osób cierpiących na uchyłki jelita grubego oraz refluks.

Więcej o korzystnych właściwościach maślanu sodu znajdziesz się po linkiem: https://biostima.pl/maslan-sodu