Moda na zdrowy styl życia, która objawia się w coraz większej aktywności fizycznej społeczeństwa, a także zwracaniu uwagi na dietę sprawiła, że duża część osób skrupulatnie zwraca uwagę na to, co wkłada na talerz. Pytanie o to, jaka mąka do pizzy będzie odpowiednia, aby zrobić ją w wersji nieco zdrowszej od tradycyjnej, pojawia się bardzo często.
Moda na zdrowy styl życia, która objawia się w coraz większej aktywności fizycznej społeczeństwa, a także zwracaniu uwagi na dietę sprawiła, że duża część osób skrupulatnie zwraca uwagę na to, co wkłada na talerz. Pytanie o to, jaka mąka do pizzy będzie odpowiednia, aby zrobić ją w wersji nieco zdrowszej od tradycyjnej, pojawia się bardzo często. Najpierw warto jednak odpowiedzieć sobie na pytanie, czy pizza może być zdrową formą posiłku. Wszystkich miłośników włoskiej kuchni można uspokoić, gdyż pizzę, tak jak niemal każde inne danie można z powodzeniem przygotować w wersji fit, tak by nie tylko nie była ona szkodliwa dla zdrowia, ale także miała w sobie szereg właściwości odżywczych i była bardzo dobrym rodzajem pokarmu. Można to osiągnąć dzięki zastosowaniu odpowiednich składników, takich jak mąka pszenna razowa zamiast klasycznej lub mąka graham innego typu. Poza ciastem należy też zwrócić uwagę na to, co kładzie się na pizze. Wybierając wysokiej jakości ser, nie należy mieć wyrzutów sumienia, gdyż pewna ilość tłuszczów w diecie także jest potrzebna ze względu na regulowanie pracy hormonów. Ponadto standardowy sos bazujący na koncentracie pomidorowym bez zbędnych dodatków będzie świetnym uzupełnieniem pizzy.
Jaka mąka do pizzy będzie najlepszą alternatywą dla zwykłej mąki?
O ile kwestia dodatków do pizzy jest indywidualna, a znalezienie zdrowych alternatyw dość proste, to zrobienie ciasta do pizzy może już przysporzyć pewne problemy. W momencie przygotowywania ciasta pojawia się problem z wyborem mąki. Na rynku dostępnych jest wiele alternatyw. Jedną z nich jest mąka pszenna razowa. Ten typ mąki jest powszechnie wykorzystywany w wypiekach chlebów, bułek, a także innych, podobnych wypieków. Mąka graham tego rodzaju jest zdecydowanie delikatniejsza i bardziej neutralna w smaku od zwykłej mąki razowej, przez co jest bardziej uniwersalna. Samo wyrobienie ciasta za pomocą mąki pszennej razowej nieco różni się od wyrabiania ciasta ze zwykłej mąki pszennej. Efektem finalnym będzie ciasto nieco bardziej cierpkie w smaku i bardziej gęste. Nie jest to jednak różnica na tyle duża, aby odrzucała możliwość zastosowania jej do ciasta na pizzę, a wręcz w niektórych przypadkach będzie jeszcze lepiej pasować. Trudno odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie, jaka mąka do pizzy będzie optymalna, gdyż każdy ma inne preferencje, ale ze zdrowych alternatyw jest to opcja najbardziej delikatna w smaku. Nie stwarza też dużych trudności podczas wyrabiania i wypieku. Mąka graham jest o wiele lepszą alternatywą niż mąka owsiana lub inne mąki tego typu, gdyż wyrośnie z niej najładniejsze ciasto, podczas gdy używając mąki orkiszowej, byłoby ono bardzo kruche.
Czy mąka graham nadaje się do ciasta na pizzę?
Jednoznacznie można stwierdzić, że mąka pszenna razowa nadaje się do wypieku ciasta na pizzę. Jest to o tyle istotne, że posiada ona bardzo wiele witamin z grupy B, a także dużą ilość błonnika, co czyni z nią świetną alternatywę dla klasycznej mąki. Zawartość otrębów pozwala też na dostarczenie do organizmu wielu minerałów i mikroelementów, co czyni ją odpowiednią dla dań w stylu fit.