Kuchnia to miejsce, w którym szczególnie powinniśmy dbać o czystość. Jest to wizytówka naszego domu, ale też miejsce, w którym obcujemy z żywnością. Zaniedbania w kwestii higieny mogą w tym przypadku odbić się na naszym zdrowiu.
Zabrudzenia na płycie grzewczej – lepiej zapobiegać niż zwalczać
Jednym z najtrudniejszych w utrzymaniu w czystości elementów kuchni jest płyta grzewcza. Wiele problemów jest z ceramiczną płytą, jednak jeszcze więcej – tych związanych z utrzymaniem czystości płyty grzewczej elektrycznej. Przypalona powierzchnia elektrycznej płyty grzewczej nie wygląda dobrze. Przypalenia jednak trudno jest usuwać. Dlatego podstawą dbałości o tego rodzaju sprzęt jest oczywiście niedopuszczanie do jego zabrudzenia. Jeśli potrawy, które przygotowujemy wykipiały, trzeba usunąć ciecz z nawierzchni od razu, zanim przywrą do nawierzchni płyty na dłużej. Dodatkowo, warto kontrolować stan płyty każdego dnia po zakończeniu gotowania. Łatwiej jest przetrzeć drobne zabrudzenia niż cyklicznie raz na dwa tygodnie męczyć się z szorowaniem zabrudzeń które się zestarzały.
Jak gotować, aby nie brudzić płyty grzewczej?
Ważnym elementem dbania o kondycję elektrycznej płyty grzewczej jest też odpowiednie gotowanie. Stawiajmy garnki i patelnie na takich palnikach, które mają średnicę dostosowaną do wielkości dna naczynia. Warto też nastawiać nieco mniejszy ogień niż odruchowo mamy w zwyczaju to robić. Łatwiej nam wtedy będzie kontrolować kipienie. Dodatkowo, większość potraw smakuje lepiej, gdy podgrzewa się je powoli i długo, a nie szybko i na intensywnym ogniu.
Chemia i środki do czyszczenia płyt grzewczych elektrycznych
Elektryczne płyty grzewcze mają płaską i bardzo delikatną na zarysowania nawierzchnię. Dlatego zaleca się ostrożność w stosowaniu wszelkiego rodzaju skrobaków i chemii. Zabrudzenia najlepiej jest przecierać bawełnianą szmatka lub gąbką do zmywania naczyń (w dodatku: jej miękką stroną). Jeśli zabrudzenia są zbyt oporne, warto skorzystać ze skrobaków przeznaczonych specjalnie do utrzymywania w czystości płyt grzewczych elektrycznych. W sklepach znajdziemy też specjalistyczne środki do czyszczenia kuchenek elektrycznych. Wybór jest tak duży, że z pewnością znajdziemy coś na zabrudzenia nawet najbardziej opornych zabrudzeń, które powstały przez całe lata używania płyty grzewczej. Zanim jednak przystąpimy do zakupów, warto sprawdzić, czy zwykły płyn do mycia naczyń nie okaże się wystarczający.
W sytuacji, gdy zabrudzenia są na tyle oporne, że żadne znane nam sposoby nie działają, warto wezwać specjalistyczną firmę sprzątającą, której pracownicy mają doświadczenie w usuwaniu tego rodzaju zabrudzeń. Firma sprzątająca w Warszawie za usługę doczyszczania płyt grzewczych elektrycznych liczy sobie około 50 zł netto.