Projektowanie sali restauracyjnej to dość poważne przedsięwzięcie dla każdego restauratora. W większości przypadków bywa tak, że stara się on dopasować wystrój do swoich gustów i preferencji nie potrafiąc przy tym zachować się obiektywnie. Wnętrz restauracji tworzone jest jednak dla gości i to właśnie o ich samopoczucie należy się zatroszczyć.
Najważniejszy jest kompromis
W restauracji goście będą stanowieni przez różnych ludzi, o różnych gustach, potrzebach i temperamentach. Dostosowanie się do wszystkich indywidualnie jest niestety fizycznie niemożliwe, dlatego też trzeba znaleźć pewien kompromis. Bardzo ważne jest logiczne myślenie i obranie sobie konkretnego celu, do którego chce się dążyć. Nie warto robić mieszanki wybuchowej pomiędzy kolorystyką, wzornictwem i fakturami. Często nawet najdrobniejsze detale mają wpływ na to w jaki sposób goście odbiorą atmosferę panującą w lokalu. Pewne znane, polskie powiedzenie mówi, że je się oczami i jak się okazuje w praktyce nie dotyczy to jedynie podawanych dań, ale również otoczenia, które wpływa zarówno na psychikę ludzką, jak i pośrednio na apetyt. Nikt przecież nie jest w stanie delektować się posiłkiem, kiedy wokół niego panuje przepych i nienaturalny abstrakcjonizm, który bynajmniej nie jest wynikiem celowego działania.
Wystrój zgodny z kartą
To kolejny aspekt, na który należy zwrócić uwagę. Jeśli w restauracji królują dania dworskiej kuchni polskiej, to nowoczesne minimalistyczne wnętrza z pewnością będą niezdrowo kontrastować z kartą, dlatego też również w tej kwestii należy postawić na swoisty balans. W takiej sytuacji wnętrze powinno być urządzone zgodnie z obowiązującymi w okresie świetności tejże kuchni trendami. Dobrze sprawdzą się ciemne, ale nasycone barwy i wszechobecne drewno. Decydując się na kuchnię włoską postawmy na słoneczne barwy, kwieciste zastawy i dodatki, które we wstępie będą kojarzyć się ze słoneczną Italią – mogą to być piękne drewniane okiennice, florenckie lustra, albo ogromna panorama włoskiego miasta. Ważne, aby we wnętrzu nie było ciemno – goście nie będą czuć się dobrze.
Odpowiednie oświetlenie
Światło tak w domu, jak i w restauracji powinno być dostosowane do potrzeb przybyłych gości. Jeśli prowadzimy bar, w który będzie pękał w szwach w godzinach wieczornych i nocnych postawmy na lekkie światło i bardzo intymną atmosferę owianą półmrokiem – to zdecydowanie będzie współgrać z ludzkim zegarem biologicznym. Mocne, jasne światło nie wpłynie dobrze na samopoczucie gości. Jeśli z kolei prowadzimy ekskluzywną restaurację, w której organizowane są duże uroczystości rodzinne postawmy na naturalne, jasne światło, które dodatkowo podkreśli prestiż miejsca.
O takich detalach można mówić wiele. Równie ważna jest oferowana zastawa, na której podawane są dania, menu, ubiór obsługi i wiele innych. Często restauratorzy nie potrafią odnaleźć się w starciu własnych potrzeb z potrzebami Klienta chcąc, aby lokal gastronomiczny stał się namiastką jego domu. Wówczas najlepszym rozwiązaniem będzie zatrudnienie profesjonalnego i obiektywnego projektanta wnętrz. Kolejna kwestia to dobór ekipy która wykona wszelkie polecenie, jeśli nie mamy poleconych fachowców możemy poszukać ich na Google.