Jak dbać o garnki żeliwne?
Żywność

Jak dbać o garnki żeliwne?

Znane i cenione od wielu lat garnki żeliwne wciąż królują w wielu polskich domach. Naczynia te jednak, podobnie jak kociołki żeliwne i brytfanny żeliwne, wymagają specjalnego traktowania, w przeciwnym razie szybko się zniszczą. Poniżej znajdują się porady dotyczące przygotowywania i pielęgnacji garnków żeliwnych. Te naczynia to stara, dobra tradycja, do której wracamy nie bez powodu. Żeliwo wiele lat temu zostało wynalezione przez Chińczyków, z kolei Anglikom zawdzięczamy powstanie pierwszego garnka żeliwnego. Od tego wydarzenia minęło wiele, wiele lat, a jednak wciąż smakosze wracają do obyczaju używania w kuchni tych wyjątkowych produktów.

Pierwsze przygotowanie garnka żeliwnego do pracy

Garnki żeliwne są produkty, których pielęgnację trzeba wręcz celebrować. Odwdzięczają się nam jednak za to wspaniałym smakiem i aromatem dań. Przed pierwszym użyciem garnka żeliwnego usuwamy z niego wszelkie naklejki i dokładnie myjemy gorącą wodą. Można użyć do tego nieco delikatnego detergentu. Następnym krokiem jest dokładne osuszenie naczynia ściereczką lub ręcznikiem kuchennym. Następnie należy rozgrzać garnek żeliwny na kuchence w przypadku, kiedy mamy kociołek żeliwny, możemy pokusić się o wypalenie go na ognisku. Po rozgrzaniu garnka wcieramy w jego powierzchnię olej lub inny tłuszcz i czekamy aż naczynie ostygnie. Tak przygotowany garnek jest gotowy do pracy!

Jak na co dzień pielęgnować garnek żeliwny?

Po gotowaniu w garnkach żeliwnych, musimy zaczekać aż całkowicie garnek ostygnie, a następnie umyć go gorącą wodą przy użyciu delikatnego detergentu lub sody oczyszczonej, która jest ekologiczna i doskonale umyje naczynie. Gdzieniegdzie słyszy się propozycje o myciu garnków żeliwnych solą, absolutnie nie wolno tego robić. Sól będzie powodowała korozję. Jeżeli coś wyjątkowo mocno przywarło do naczynia, możemy zagotować je z wodą, zapieczone resztki powinny wówczas odejść bez problemu. Odradzane jest używanie wszelkich drapaków i ostrych myjek, a także mycie w zmywarce. Po umyciu garnka warto wetrzeć w niego cieniutką warstwę oleju.

Gdzie przechowywać garnki żeliwne?

Jaka powinna być szafka, w której przechowujemy garnki, kociołki i brytfanny żeliwne? Przede wszystkim sucha, czysta, przewiewna i mocna. Chociaż to ostatnie może brzmieć jak żart, to warto pamiętać, że żeliwo waży naprawdę sporo. Przed włożeniem garnka do szafki musimy pamiętać o jego dokładnym osuszeniu, wilgoć zdecydowanie tym garnkom nie służy. O czym jeszcze należy pamiętać? Nie zaleca się przechowywania w garnkach żeliwnych żywności. Co prawda nie zaszkodzi nam jedzenie posiłku, przechowywanego w tym garnku, jednak długie narażenie garnka na wilgoć spowoduje występowanie nalotu rdzy na naczyniu. Dlatego najważniejszy do zapamiętania jest fakt, że żeliwo nie lubi wilgoci. Garnki w surowego żeliwa są odporne na wysokie temperatury oraz na ogrzewanie przed gotowanie. Często garnki takie zalecane są do pieczenia chleba, gdzie najpierw rozgrzewamy garnek w piekarniku i dopiero do gorącego naczynia wlewamy naszą masę chlebową. Ponadto w naczyniach żeliwnych można smażyć, dusić, piec i zapiekać, to doskonały wybór do praktycznie każdego rodzaju kuchenki.

Garnki żeliwne, garnek żeliwny -> https://naczynia.olkusz.pl/pl/c/Garnki-zeliwne/523

Kociołki żeliwne, kociołek żeliwny -> https://naczynia.olkusz.pl/kociolki-zeliwne

Brytfanny żeliwne -> https://naczynia.olkusz.pl/brytfanny-zeliwne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *