Wybór miejsca, w którym ma się odbyć nasze wesele, nigdy nie jest łatwym wyborem. Od tego, jaki klimat panuje w konkretnej restauracji ,a także i przede wszystkim, od tego jak smakuje podawane tam jedzenie. Dla gości posiłki w trakcie wesela są najważniejsze i wszyscy oni zawsze komentują starania państwa młodych. Dobra restauracja i dobre wesele zawsze pozostają zapamiętane.
Wesele – restauracja “Wega”
Ostatnim czasem, miałam okazję uczestniczyć we wspaniałym weselu w powiecie Mikołów pary moich serdecznych przyjaciół. Sala weselna mieściła się w restauracji Wega w Orzeszu-Gardowicach, pod Żorami. Już na samym wejściu do restauracji, ogromne wrażenie zrobiła na mnie obsługa kelnerska. Wszystko było bowiem doskonale zorganizowane i kelnerzy witali gości weselnych, wskazując im osobiście miejsce, w którym mają oni się znaleźć. Kelnerzy byli nienagannie ubrani, bardzo elegancko, co sprawiało, że goście poczuli się już na samym początku przyjęci w sposób elegancki i ekskluzywny.
Miła obsługa towarzyszyła nam do białego rana i nie można było mieć do niej żadnych zastrzeżeń. Wszyscy uwijali się bowiem jak mrówki i usługiwali gościom w sposób bardzo sympatyczny. Przede wszystkim, zwróciłam uwagę na to, że wszystkie podane mi posiłki były bardzo ciepłe, można by rzec, że gorące. Było to dla mnie miłą odmianą, po licznych weselach, na których zdarzało mi się jadać zimny rosół. Każdy z gości miał możliwość dokonania wyboru pomiędzy rosołem z domowymi kluseczkami oraz zupą cebulową z grzankami.
Francuska zupa cebulowa
Muszę przyznać, że po raz pierwszy w Polsce miałam wówczas okazję zjeść prawdziwą francuską zupę cebulową. Była ona słodziutka od doskonale przygotowanej cebuli i dosłownie rozpływała się w ustach. Dodatek chrupiącej i gorącej grzanki był doskonałym przełamaniem smaków i struktur. Zupę razem z mężem oceniliśmy najwyżej i z pewnością kiedyś na nią powrócimy do tego lokalu.
Poza zupą, gościom podano również dania do wyboru. Co ciekawe, restauracja specjalizuje się w kuchni europejskiej. Można więc było wybierać pomiędzy naszymi polskimi, tradycyjnymi potrawami, jak pierś z indyka z pieczarkami, czy też kotlet de volaille z masłem czosnkowym, ale pojawiły się również takie przysmaki, jak kaczka w sosie francuskim, czy doskonała włoska potrawa – rolada z piersi kurczaka z mozzarellą i bazylią zawijana w szynkę parmeńską z pysznym sosem. Wszyscy goście byli zdumieni tym, jak ciekawe dania podano im na weselu.
Większość z nich była również zachwycona kącikiem włoskim, który pojawił się niedaleko stołu państwa młodych. Co chwilę któreś z nas biegało do niego z talerzykiem, aby przynieść sobie nieco pyszności do stolika. W kąciku włoskich smaków pojawiły się pyszne włoskie przekąski, które umilały nam czas. Największym i najbardziej pozytywnym zaskoczeniem było to, że państwo młodzi umożliwili swoim gościom wybór pomiędzy wódką oraz winem. Okazało się bowiem, że w restauracji znajduje się bardzo duży wybór dobrych win z różnych europejskich krajów. Ku mojemu zdziwieniu, wielu gości zdecydowało się na taką odmianę i delektowali się oni winami polecanymi przez kelnerów.
Nawet tort podany przez obsługę po północy zrobił na mnie wrażenie. Tort miał cztery piętra i był bardzo smaczny i ładny. Nie pozostaje mi nic innego, jak przyznać, że restauracja Wega spisała się na medal i zorganizowała dla nas wspaniałe przyjęcie, które będzie zapamiętane.