Dieta dla narciarza stanowi niezwykle ważny punkt narciarskich zabaw. Zauważmy, iż nasz organizm potrzebuje konkretnej ilości kalorii w zależności od masy ciała, wieku, płci, a także od rodzaju wykonywanej pracy. Nie jest tajemnicą, że podczas zimowych szaleństw, nasz organizm jest w stanie spalić nawet 2 razy więcej energii, niż zużywa normalnie! Poza tym, hardcorowy narciarz potrzebuje mnóstwa witamin i makroelementów, jakie zapewnią prawidłowe funkcjonowanie organizmu i oczywiście, dodadzą sił witalnych! Poniżej, przedstawiamy kilka wskazówek o tym, jak odżywiać się powinien narciarz.
Wskazówki o odpowiednim odżywianiu podczas jazdy na nartach:
- Postaw na węglowodany. Brzmi to może dość banalnie, ale wyobraź sobie, że to nic innego jak cukry, stanowią główne paliwo dla naszych mięśni i ciała. Oczywiście, nie mówimy o standardowym białym cukrze i batonikach, jakie tylko zbędnie podnoszą glikemię organizmu i sprawiają, że szybciej odczuwamy głód, ale mowa o pełnowartościowych, złożonych węglowodanach, czyli tych, które znajdziemy w pieczywie, roślinach strączkowych, nasionach, orzechach. Ich znacznym plusem jest to, że długo się trawią, a więc energia uwalniana jest stopniowo. Powoduje to stały napływ ATP (energii) do wszystkich komórek naszego ciała, a stały poziom glikemiczny, przez długi czas zostaje zachowany, co zapobiega nagłym atakom głodu i uczuciu senności po posiłku.
- W drugiej kolejności narciarz powinien przyjmować produkty obfitujące w białka. Są ważne, gdyż wraz z ich spożyciem, maleje prawdopodobieństwo kontuzji. Pamiętajmy, że białko to przede wszystkim materiał budulcowy, który sprawi, że kości i mięśnie staną się bardziej odporne, a ponadto zwiększy wchłanianie niektórych ważnych molekuł, jak np. żelazo czy magnez. Pełnowartościowe białko znajduje się w mleku i produktach pochodzenia zwierzęcego, typu: sery, masło, jogurty, drób, jaja.
- W najmniejszej ilości narciarz powinien spożywać tłuszczów, ale nie warto ich całkowicie wykluczyć z diety! To właśnie w tłuszczach rozpuszczają się najważniejsze witaminy naszego ciała (A,D, E,K), a narciarzowi szczególnie przyda się witamina D.
- Postaw też na produkty obfitujące w żelazo, magnez, krzem, witaminy z rodziny B. Najwięcej znajdziesz ich w wątróbce i soku z czerwonego buraka. Tutaj mała podpowiedź z naszej strony: sok z buraka, uważany jest za tzw. „legalny doping” ! A wszystko przez to, że jest niezwykle cenną bombą antyoksydantów i witamin, a współczesne badania wykazują, że nawet 1 szklanka wypita na ok. godz przed treningiem jest w stanie w dość mocny sposób podnieść wydolność organizmu! Ponadto, nie rezygnujmy z orzechów! Baaardzo przydadzą się w diecie narciarza, gdyż mają wiele mikro- i makro-elementów wspomagających układ mięśniowy i nerwowy, bogate są w magnez – zapobiegający skurczom i witaminę B.
- O czym jeszcze powinien wiedzieć narciarz? – nim udasz się na stok, zabierz ze sobą przekąskę. Dobrze, by było to coś, co sprawi, że porcja węglowodanów nie uwolni się od razu, lecz stopniowo. Zabierz więc, banana albo nisko słodzonego batona z musli, byle bez słodkiej czekolady, gorzka może być, nawet wskazana!
- Odradzamy wszelakie przekąski typu fast-food oraz słone z domieszką glutaminianu. Nie tylko wywołają uczucie ospałości i zmęczenia, ale sprawią, ze zaraz znów będziesz głodny/a!
Jeżeli poznaliśmy najważniejsze kwestie w temacie odżywiania na stoku, teraz możemy pomyśleć o doborze odpowiedniego sprzętu. W warszawskim sklepie z nartami Contingent otrzymamy fachową pomoc i wybierzemy sprzęt, który będzie odpowiedni dla nas pod względem wzrostu i wagi. Już teraz nie pozostaje nam nic innego jak tylko wybrać się na zimowe szaleństwo.