Każdy golfista o tym wie, a osoby nie grające w golfa nie mają o tym kompletnego pojęcia – nie wiedzą zatem również o tym, że i golfiści mają własną opracowaną dietę, której muszą się trzymać aby osiągnąć możliwie jak najlepsze wyniki. Zatem nie tylko właściwe, mentalne przygotowanie się do zawodów czy też po prostu dobry trening liczą się w tej dyscyplinie – dobra, zrównoważona dieta także ma znaczenia. Odpowiednie napoje i pokarmy mają bowiem jak wiadomo niebagatelne znaczenie w ramach wysiłku fizycznego.
Węglowodany przede wszystkim
To stwierdzenie nie powinno nikogo dziwić, gdyż wiadome jest że to właśnie one stanowią podstawowe źródło energii. To właśnie one są magazynowane w organizmie, a dokładnie w mięśniach i dostarczane do krwi jako glukoza. Runda golfa może trwać nawet do 5 godzin, zatem zrozumiałe jest że zawodnik powinien postarać się o odpowiednią w węglowodany dietę, aby temu sprostać.
Tym bardziej, jeśli mowa o wyczynowych golfistach – są wystawieni na ciągłe zużycie glikogenu, a co za tym idzie jego zapasy powinny być nieustannie uzupełniane. Jeśli jest inaczej – organizm będzie wyczerpany, samopoczucie jak i forma – marne. Więcej niż połowa dziennego zapotrzebowania energetycznego w diecie golfisty powinna być zatem obfita w węglowodany. Mówiąc językiem matematycznym chodzi o to, by na 1 kg masy ciała przypadało około 8 g węglowodanów.
A co z tłuszczami?
→ w wyniku wysokiego ich spożycia są spalane zamiast węglowodanów
→ ich spalanie odbywa się zbyt szybko, co powoduje rozkład energii w nierównomierny sposób co daje tzw. kryzys ostatniego dołka.
Podsumowanie tłuszczowej diety? Golfiści powinni stawiać zdecydowanie na ich minimalną ilość w diecie – wyłącznie taką ilość, jakiej potrzebuje organizm – ani grama więcej. Wystarczy z codziennej diety usunąć masło i inne tłuszcze zwierzęce, aby być golfistą w zdecydowanie lepszej formie. Tłuszcze roślinne czy oliwa to o wiele lepsze alternatywy. Każdy golfista powinien także uważać na produkty takie jak: frytki, ser żółty, wędliny czy też słodycze.
Płatki owsiane z bakaliami to idealna pozycja w jadłospisie golfisty. Zalecane są przed turniejem również produkty takie jak:
- warzywa, owoce
- drób
- ryby
- ryż
- makaron,
- produkty pełnoziarniste
- warzywa i sałaty.
Oczywiście w diecie golfisty nie można też zapominać o odpowiedniej ilości płynów – ta zasada dotyczy zresztą każdego człowieka, nie tylko osób uprawiających mniej albo bardziej intensywny rodzaj sportu. To właśnie woda jest głównym budulcem naszego ciała i jej braki mogą być nawet tragiczne w skutkach.