Żywnością fortyfikowaną nazywamy wszystkie produkty spożywcze, które zostały wzbogacone o dodatkowe składniki odżywcze, które posiadają odpowiednie udokumentowane zdrowotne właściwości. Żywność fortyfikowana ma niesamowite działanie prozdrowotne, które wpływa na lepsze funkcjonowanie naszego organizmu i taką żywność nazywamy również żywnością funkcyjną.
Jakie są cele żywności fortyfikowanej?
Głównym założeniem produkowania żywności fortyfikowane jest odpowiednie skorygowanie wszystkich niedoborów, które posiadają zwykłe pokarmy spożywane na co dzień.
Niestety najpowszechniejszym pokarmem dla ludzi są fast foody, czyli jedzenie wysoko przetworzone, które pozbawione jest wartościowych, a nawet niezbędnych dla organizmu człowieka substancji odżywczych. Dlatego właśnie wprowadza się udoskonaloną żywność, która wzbogacona jest o dodatkowe minerały i witaminy, aby wpływać odpowiednio na zdrowie człowieka.
Na razie sprzedaż żywności fortyfikowane jest komercyjna, ale w przyszłości może stać się ona także celem głównym Zdrowia Publicznego i obowiązkowym pożywieniem każdego człowieka, aby przyjmował on odpowiednie pokarmy wzbogacone we wszystkie niezbędne minerały, których potrzebuje każdego dnia człowiek.
W co wzbogacona jest żywność fortyfikowana?
Żywność fortyfikowana może być wzbogacona w składniki, które będą zapobiegać różnym określonym chorobom.
Może zostać ona także wzbogacona w odpowiednie substancje, aby poprawić wartość odżywczą danego pokarmu i wzbogacić go, o których składniki bardzo mało występuje w naturalnych produktach.
Wprowadzić możemy również wszelkie dodatkowe substancje, które nigdy nie znajdowały się w produkcie, ale dzięki wprowadzeniu ich produkt zostaje ulepszony o dobroczynne właściwości.
Jakie bioaktywne składniki dodaje się do żywności fortyfikowanej?
Najczęstsze dodawane bioaktywne składniki to:
- NNKT, czyli wpływ na poprawę układu nerwowego
- różne przeciwutleniacze, dzięki którym zapobiegniesz w działaniu chorób związanych z rakiem
- składniki mineralne oraz różne witaminy, aby poprawić procesy metaboliczne
- błonnik pokarmowy, dzięki któremu uregulujemy proces trawienny
- prebiotyki i probiotyki, które wpłyną na poprawę układu odpornościowego
Zawsze, gdy planujemy wybór żywności fortyfikowane i musimy pamiętać o rozsądku i umiarze w spożywaniu tych substancji, ponieważ podobnie jak niedobór i nadmiar również może być szkodliwy dla zdrowia. Musimy uwzględnić, jakie mamy zapotrzebowania oraz dokładnie określić wiek czy też aktywność fizyczną, oraz choroby, które wpłyną na to, ile będziemy mogli przyjmować żywności fortyfikowanej. Jednak zawsze warto do swojej diety dopisać kilka pokarmów z żywności fortyfikowanej, gdyż jest ona bardzo cenna dla naszego organizmu.