Al dente - co to jest?
Żywność

Al dente – co to jest?

Jest  to sposób przyrządzania makaronu lub ryżu, który powstał we Włoszech. Tak przyrządzony makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać lekki opór zębom. Zależnie od typu i grubości makaronu, czas gotowania wynosi od 4 do 8 minut. W stosunku do innych potraw może oznaczać na półtwardo.

Właściwości makaronu al dente.

Jeśli chodzi o obecność makaronu w diecie Polaków to liczby mówią same za siebie. We Włoszech jedna, przeciętna osoba zjada go w ilości trzydziestu kilogramów w ciągu roku podczas kiedy Polacy sięgają po niego dziesięciokrotnie rzadziej. Zdecydowanie powinno się to zmienić, ponieważ dobrze ugotowany i podany makaron nie tylko fantastycznie smakuje, ale kryje w sobie również mnóstwo właściwości.

Jak dobrze ugotować makaron?

Najlepiej przygotowanym makaronem jest ten przyrządzany w formie al dente. Z języka włoskiego oznacza to po prostu niedogotowany. Chcąc prawidłowo przygotować makaron al dente wystarczy stosować się do pewnych zasad. Między innymi:

  • gotować go krócej niż podaje producent – można również sugerować się czasem podanym na opakowaniu. Jeśli wynosi od od na przykład od 5-7 minut to najlepszym rozwiązaniem będzie gotowanie go przez 6 minut.
  • sprawdzić jego wygląd – o tym, że makaron jest ugotowany al dente świadczyć będzie biała kropka w środku nitki. Chcąc więc to sprawdzić wystarczy w trakcie gotowania przeciąć jedną z nitek.

Dlaczego al dente jest najlepszy?

Maakaron al denteMakaron al dente jest przede wszystkim zdrowszy, ponieważ ma znacznie niższy indeks glikemiczny. Jest więc idealnym składnikiem dla osób, które chorują na przykład na insulinooporność lub cukrzycę. Będzie dobrym rozwiązaniem również dla osób, które się odchudzają lub które borykają się z problemami metabolicznymi. Warto znać podstawową zasadę – makaron al dente nie tuczy. To dodatki, które w naszym kraju są do niego namiętnie dodawane tworzą bombę kaloryczną.

Z czym podawać więc makaron?

W naszym kraju najczęstszymi dodatkami do makaronu są mięso i sosy. Włosi jednak wyraźnie pokazują, że można przygotować go znacznie szybciej i smaczniej. Kuchnia włoska jest niesamowicie zdrowa i prosta. Wspaniałym dodatkiem do makaronu będą na przykład pomidory koktajlowe. Wystarczy podsmażyć je z czosnkiem i oliwą z oliwek, dodać bazylii i połączyć. Uzyskany smak będzie delikatny a cała potrawa będzie zdrowa. Smacznym daniem będzie także makaron z tradycyjnie przygotowanym pesto z bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych. Smak będzie znacznie wyraźniejszy, ale całe danie nie stanie się nazbyt kaloryczne.

Makaron ma szerokie zastosowanie. Wystarczy jedynie dobrze się zastanowić czy nasze przyzwyczajenia są ważniejsze od zdrowia. Warto czasem postawić na coś nowego, pokusić się na nowe smaki i znaleźć jakąś perełkę, która stanie się naszym ulubionym daniem przygotowywanym w zaledwie kilkanaście minut.