Żywienie jest dziedziną, do której w dzisiejszych czasach przywiązujemy coraz większą wagę. Bardzo często jednak zdarza się tak, że zamiast korzystać z rzetelnych, sprawdzonych i wiarygodnych źródeł, czerpiemy informacje od osób, które nie posiadają żadnych rzeczywistych kompetencji w zakresie żywienia. Tymczasem, korzystając z rzetelnych porad i wskazówek pochodzących od prawdziwych specjalistów, zyskamy nie tylko wiedzę na temat właściwości odżywczych poszczególnych pokarmów czy przepisów na ciekawe dania: dowiemy się również wielu rzeczy, które całkowicie zmienią nasz sposób patrzenia na jedzenie.
Oto lista 5 książek, które zmienią twój sposób myślenia o jedzeniu. Jeśli nie chcecie przepłacać w Empiku albo w Matrasie, wszystkie te książki można kupić w antykwariacie Amicus.
1. Sztuka fermentacji- Sandor Ellix Katz
“Sztuka fermentacji” autorstwa znanego specjalisty od żywienia, Sandora Ellixa Katza, to właśnie jedna z tych książek, które doprowadziły do największej rewolucji w postrzeganiu jedzenia. W tym przypadku chodzi, rzecz jasna, o potrawy kiszone. Jednak nie jest to ani prosty poradnik kulinarny wzbogacony o garść informacji zdrowotnych ani zwyczajny spis przepisów. Autor szczegółowo, krok po kroku, ukazuje nam korzyści, jakie płyną z jedzenia kiszonej żywności. Na ponad 600 stronach książki poznajemy techniki kiszenia z najróżniejszych zakątków świata. Dowiadujemy się również o przepisach, o których wcześniej z całą pewnością nawet nie mieliśmy pojęcia. Sandor Ellix Katz podaje nam przepisy na kiszenie chyba wszystkich rodzajów jedzenia: mięs, ryb, warzyw, owoców czy orzechów. Z całą pewnością, “Sztuka fermentacji” to pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników sztuki kulinarnej.
2.„ Moja kuchnia w Paryżu”- David Lebovitz
„ Moja kuchnia w Paryżu” autorstwa znanego amerykańskiego szefa kuchni, Davida Lebovitza, to jedna z tych książek, które w niezwykły sposób łączą w sobie walory znakomitego przewodnika kulinarnego z wartkim, erudycyjnym, pełnym ciekawostek i zabawnych anegdot opowiadaniem. Autor nie wylicza nam kolejnych przepisów czy cech kuchni francuskiej; raczej należałoby powiedzieć, że zabiera nas w fascynującą podróż po świecie kuchni kraju położonego nad Sekwaną. Poznamy nie tylko wiele fantastycznych przepisów; dowiemy się sporo także o historii poszczególnych potraw oraz o prywatnym życiu Autora, który zamienił życie w Stanach Zjednoczonych na Paryż.
3.„ Kuchnia polska. Potrawy regionalne”- Hanna Szymanderska
Polska kuchnia to przede wszystkim bigos, pierogi ruskie oraz przysłowiowy schabowy z ziemniakami i kapustą? Autorka fascynującego poradnika pt. „ Kuchnia polska. Potrawy regionalne”, znakomita kucharka i znawczyni polskiej sztuki kulinarnej, Hanna Szymanderska, z całą pewnością nie zgodziłaby się z tą tezę. Na kartach tej świetnie napisanej książki poznajemy setki rozmaitych przepisów pochodzących z różnych kuchni regionalnych naszego kraju. Niektóre z przepisów mogą budzić zdziwienie, jednak w końcu jest to kuchnia polska, więc zdobycie składników do nawet najbardziej wymyślnych kombinacji kulinarnych nie będzie stanowić dla nas problemu.
4.„ Zamień chemię na jedzenie”- Julita Bator
Ilu z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że statystyczny Polak spożywa w ciągu roku ponad 20 kilogramów środków konserwujących? W jaki sposób ta cała chemia trafia do naszego organizmu? Oczywiście, głównie przez jedzenie. Autorka książki „ Zamień chemię na jedzenie”, Julita Bator, nie tylko uświadamia nam, z czym wiąże się spożywanie nafaszerowanej chemią żywności: wskazuje nam również alternatywne rozwiązania, dzięki którym możemy jeść zdrowo i naturalnie.
5.”Francuzki nie tyją”- Mireille Guiliano
“Francuzki nie tyją” autorstwa Mireille Guiliano to jedna z tych książek, które łączą w sobie cechy fachowego przewodnika kulinarnego z mądrą książka traktującą o szeroko rozumianej sztuce życie. Czytając tę pozycję, nie tylko poznamy wiele ciekawych przepisów pochodzących wprost z kuchni francuskiej; Autorka pokazuje nam, jak cieszyć się życiem i celebrować je tak, aby każda chwila smakowała najlepiej.